Amerikai célkeresztben a Konfuciusz Intézetek

A kínai kormány szerint a lépéssel az USA megbélyegzi és befeketíteni igyekszik az intézetek programját.

Magyar Nemzet
2020. 08. 15. 13:08
null
Peking, 2020. augusztus 14. A 2020. augusztus 14-n kzreadott kpen az amerikai s a knai nemzeti zszlk lobognak egy szemlyszllt triciklin Pekingben 2018. szeptember 16-n. Az Egyeslt llamok 2020. augusztus 14-n diplomciai kpviselett nyilvntotta a Konfuciusz Intzetek amerikai kzpontjt. A dnts rtelmben az amerikai Konfuciusz Intzetek washingtoni szkhely "anyaintzetnek" klkpviseletknt kell bejegyeztetnie magt, s beszmolssal tartozik majd az Egyeslt llamokban folytatott tevkenysgrl. MTI/AP/Andy Wong Fotó: Andy Wong Forrás: MTI/AP/Andy Wong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peking sajnálatosnak tartja, hogy Washington diplomáciai képviseletté nyilvánította a kínai Konfuciusz Intézetek amerikai központját – fogalmazott pénteken Csao Li-csien (Zhao Lijian) kínai külügyi szóvivő.

Peking szerint a lépéssel az Egyesült Államok megbélyegzi és befeketíteni igyekszik az intézetek programját. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter olyan intézménynek nevezte ezeket, amelyek „Peking propagandáját terjeszti a világban, és rosszindulatú befolyásolási kampányt folytat amerikai egyetemeken és tanórákon”. Hangsúlyozta továbbá: az intézeteket Kína finanszírozza, és részét képezik a kommunista apparátusnak.

A döntés értelmében az amerikai Konfuciusz Intézetek washingtoni anyaintézetének külképviseletként kell bejegyeztetnie magát, és beszámolással tartozik majd az Egyesült Államokban folytatott tevékenységéről. Amerikában 110 ilyen intézet és több mint ötszáz Konfuciusz Tanterem működik, írta a távirati iroda.

Fotó: MTI/AP/Andy Wong

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.