Amerikai elnökválasztás: minden kaliforniai voksolhat levélben

A legnépesebb szövetségi állam demokrata párti kormányzója a járványra hivatkozik. De a levélszavazás általában a demokratáknak kedvez, a republikánusok csalástól tartanak.

2020. 05. 09. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendeletben tette lehetővé minden kaliforniai számára Gavin Newsom kormányzó, hogy levélben szavazzon a november 3-i elnökválasztáson. A demokrata politikus, akit jobboldali tüntetők is támadnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások gyorsabb feloldását követelve, a szavazók biztonságára is hivatkozott. A 40 milliós Kaliforniában, a legnépesebb szövetségi államban mintegy 62 ezren fertőzödtek meg, és 2600-an vesztették életüket a Covid-19-járvány következtében.

Ugyanakkor továbbra is lesznek majd szavazókörök azoknak, akik el akarnak menni szavazni, tette világossá Newsom.

Tim Murtaugh, Donald Trump elnök kampányának kommunikációs igazgatója Newsom lépését „alig leplezett politikai taktikának” nevezte, amely aláássa a választás biztonságát. Az Egyesült Államokban az egyes szövetségi államok maguk szabályozzák a levélszavazást, és ezt eltérően teszik. A 2018-as kongresszusi választásokon 42 millióan voksoltak így országszerte, csakhogy a felmérések szerint ez a szavazási mód főleg a demokrata szimpatizánsok körében kedvelt. Trump szerint a levélszavazás számos lehetőséget ad a csalásra, és ha engednek a demokratáknak, „többé nem választanak meg republikánust az országban”.

Erről korábban itt írtunk:

https://magyarnemzet.hu/kulfold/otthonrol-szavazhatnak-az-elnokre-az-amerikaiak-7976423/

Ugyanakkor számos demokrata politikus, köztük Barack Obama korábbi elnök és Hillary Clinton volt külügyminiszter, elnökjelölt emelt szót a levélszavazás kiterjesztése mellett. Egyes politikusaik, így Joe Kennedy massachusettsi képviselő – Bob Kennedynek, J. F. Kennedy elnök testvérének, egykori igazságügyminiszternek az unokája – azt kezdeményezte, hogy az otthonról való szavazást a 2020-as választásokon túlmenően is tegyék általánossá.

Kaliforniának nem önmagában, hanem példamutatóként van jelentősége az elnökválasztáson. 1992 óta stabil demokrata államnak számít, az elektori választási rendszerben pedig teljesen mindegy, hogy a győztes milyen fölénnyel nyeri meg az államot. 2016-ban Clinton 61:31 arányban győzte le Trumpot. Míg a republikánus szavazók száma az '50-es évek óta nem változott, 3-5 millióan vannak, a demokraták megháromszorozták szimpatizánsaik számát a nyugati parti államban, a tömeges bevándorlásnak is betudhatóan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.