Amerikai haditengerészet: az orosz hadihajó „agresszívan közelített meg” amerikai rombolót

Forrás: MTI2020. 01. 10. 20:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz legénység professzionalizmusa akadályozta meg egy orosz és egy amerikai hadihajó összeütközését az Arab-tengeren – közölte pénteken a moszkvai védelmi minisztérium.

A tárca szerint nem felel meg a valóságnak az Egyesült Államok tájékoztatása a csütörtöki incidensről. Korábban az amerikai haditengerészet Bahreinban állomásozó Ötödik Flottája arról számolt be, hogy egy orosz hadihajó „veszélyesen” megközelítette a Farragut amerikai rombolót.

A katonai ügyek moszkvai minisztériuma ezzel szemben azt állította, hogy az amerikai romboló keresztezte az orosz hajó haladási irányát az Arab-tengeren és hogy az amerikai legénység szakszerűtlenül cselekedett. A tárca rámutatott, hogy a hajók tengeri összeütközésének megelőzésének nemzetközi szabályait rögzítő 1972-es konvenció értelmében az útvonalak kereszteződése esetén annak a hajónak kell utat engednie, amely jobb felől akadályoztatott.

„Ilyen módon éppen az Egyesült Államok haditengerészetének rombolója, amely az előtte haladó orosz hadihajó menetirányától balra helyezkedett el, sértette meg 2020. január 9-én nagyon durván a hajók tengeri összeütközése megakadályozásának nemzetközi szabályait azzal, hogy manővert hajtott végre annak menetirányának keresztezésére” – áll a dokumentumban.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy az amerikai romboló legénysége „szakszerűtlen” fellépésével „tudatosan megsértette a tengerhajózás biztonságának nemzetközi normáit” és éppen az orosz legénység „szakszerű” magatartása akadályozta meg a két hadihajó összeütközését.

Az amerikai haditengerészet korábban kiadott közleménye az orosz hadihajót vádolta meg azzal, hogy „agresszívan közelített meg” egy amerikai rombolót az Arab-tenger északi részén. Az Ötödik Flotta szerint a Farragut öt rövid szirénajelzést adott ki és irányváltoztatásra kérte az orosz hadihajót, amit az utóbbi először visszautasított, de később irányt változtatott, és így megnövelte a két jármű közötti távolságot.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken azt is bejelentette, hogy a nap folyamán telefonon folytatott eszmecserét a közel-keleti helyzetről Szergej Sojgu orosz és Mark Esper amerikai védelmi miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.