Amerikai hírszerzés: az utasszállítót lelőtték

Irán tévedésből lelőtte azt az ukrán utasszállítót, amely szerdán 176 emberrel a fedélzetén szenvedett balesetet Teherán közelében – állítja a CBS amerikai hírtelevízió. Értesüléseik szerint az ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járatát egy rakéta találta el nem sokkal azután, hogy felszállt.

2020. 01. 10. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iráni polgári repülési hatóság előzetes vizsgálata szerint a repülőgép még a levegőben lángra kapott, visszafordult és leszállásra készült közvetlenül a katasztrófa előtt. Az amerikai titkosszolgálatok tudni vélik, hogy a műholdfelvételek kimutatták két rakéta kilövését, illetve a robbanást okozó találat pillanatát. Donald Trump is azt nyilatkozta tegnap, hogy gyanús körülmények között zuhant le az utas­szállító. – Valaki hibát követhetett el – utalt az amerikai elnök arra, hogy a repülőgép-szerencsétlenség néhány órával azután történt, hogy Irán két, Irakban lévő amerikai támaszpontra lőtt ki ratétákat. Az Egyesült Államok és Irán közötti konfliktus azt követően éleződött ki az elmúlt napokban, hogy Donald Trump utasítására múlt héten amerikai légicsapásban életét vesztette Kászem Szolejmani iráni tábornok Bagdadban.

A Newsweek amerikai hírmagazin saját, az amerikai védelmi minisztériumból származó értesüléseire hivatkozva azt írta tegnap, hogy minden bizonnyal nem volt szándékos az ukrán utasszállító lelövése, a balesetet pedig egy Tor típusú orosz gyártmányú rakéta okozta. Erről beszélt tegnap sajtótájékoztatóján Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára is, aki szerint az interneten olyan információk láttak napvilágot, hogy Tor típusú rakéta maradványaira bukkantak a katasztrófa helyszíne közelében. Haszan Róháni iráni elnök tegnap arról biztosította ukrán kollégáját, Volodimir Zelenszkijt, hogy országa kész teljeskörűen hozzájárulni az objektív vizsgálat lefolytatásához a szerencsétlenség okának megállapítása végett. Tegnapi jelentések szerint a repülőgép mindkét feketedobozát megtalálták. A szerdai repülőszerencsétlenségben összesen 176-an haltak meg a gép kilencfős ukrán személyzetével együtt. Két utas volt még ukrán állampolgárságú, a többiek irániak, kanadaiak, svédek, britek, afgánok és németek.

Trump szerint Nagykövetség volt a célpont

Az Irán elleni új szankciókat már jóváhagytam, és azonnali hatállyal érvénybe lépnek – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök tegnap a Fehér Házban újságíróknak. Az elnök közölte: az új szankciók a változatlanul érvényben lévő korábbi büntetőintézkedésekhez képest is keményebbek lesznek. Donald Trump ismételten kitért a múlt péntekre virradóra végrehajtott célzott dróntámadásra, és ismét szörnyetegnek nevezte a támadásban megölt Kászem Szolejmani tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egységének vezetőjét. – Egy igazi szörnyet csíptünk el – mondta. Az amerikai elnök elmondta: a hírszerzési jelentések szerint Szolejmani egy amerikai nagykövetséget akart felrobbantani. Arra a kérdésre, hogy vajon a bagdadi nagykövetségről van-e szó, azt válaszolta: ez nyilvánvaló. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.