Amerikai törvényhozók „mértéktartó választ” szorgalmaznak Iránnak

Az amerikai kongresszus vezető republikánus és demokrata párti törvényhozói „mértéktartó választ” szorgalmaznak Iránnak a Hormuzi-szoros felett csütörtökön lelőtt amerikai drón ügyében.

Forrás: MTI2019. 06. 21. 7:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vezető törvényhozók csütörtökön a kora esti órákban Donald Trump meghívására zárt ajtók mögötti tájékoztatón vettek részt a Fehér Házban, ahol jelen volt – mások mellett – Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója, valamint Patrick Shanahan, a Pentagon (védelmi tárca)jelenlegi ügyvezető és Mark Esper, a leendő ügyvezető minisztere.

A tanácskozás után Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi többségének vezetője a Fox televíziónak azt nyilatkozta: részletes tájékoztatást kaptak a fejleményekről és a háttérről, és az információk alapján az várható, hogy a Trump-kormányzat „mértékletes választ” ad majd Teheránnak. A szenátusi frakcióvezető megerősítette, hogy a drónt az irániak nemzetközi légtérben lőtték le, és Teherán ezt követően próbálta meg úgy beállítani az incidenst, mintha a drón megsértette volna az iráni légteret.

Kevin McCarthy, a republikánusok képviselőházi frakcióvezetője más befolyásos republikánus képviselőkkel együtt közleményt adott ki, amelyben elítélték Irán „közvetlen támadását”, de szintén „mértéktartó válaszlépést” szorgalmaztak. „Irán közvetlen támadást intézett nemzetközi vizek felett az Egyesült Államok tulajdona ellen” – írták a republikánus politikusok.

Az Ománi-öbölben a múlt héten történt incidensre utalva hangsúlyozták, hogy ez a provokáció egy héttel azután történt, hogy nemzetközi vizeken megtámadtak és tönkretettek két tankerhajót. Majd leszögezték: „Trump elnök és nemzetbiztonsági csapata világosan látja a helyzetet, és tudja, mit kell tennie. A kongresszusban mi készen állunk arra, hogy támogassuk katonáinkat, országunkat és szövetségeseinket a térségben”.

Nancy Pelosi házelnök – aki demokrata párti politikus – külön közleményt adott ki, amelyben nyugalomra szólított fel. A szövetségesekkel történő egyeztetés fontosságát hangsúlyozta, és felhívta a figyelmet arra is, hogy Washington – ahogyan fogalmazott -„nem felelősségteljes ellenféllel áll szemben”. Egyben fontosnak mondta azt is, hogy az Egyesült Államoknak tőle telhetően mindent meg kell tennie a feszültség enyhítéséért. „Veszélyes helyzet ez, amely erős, okos és stratégiai megközelítést igényel, nem pedig felelőtlent” – fogalmazott a házelnök.

A közlemény kiadása után Pelosi újságíróknak kifejtette: meggyőződése, hogy az amerikai hírszerzés korrektül mérte fel a helyzetet, a drónt valóban nemzetközi vizek felett lőtték le. De, tette hozzá, a Trump-kormánynak a kongresszus hozzájárulására van szüksége, mielőtt bárminemű katonai lépést tenne.

Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti csoportjának vezetője az újságíróknak azt mondta: közölte Trump elnökkel, hogy a kongresszusban „erőteljes és nyílt vitára'” van szükség és muszáj, hogy a kongresszusnak is „szava legyen az ügyben”. Schumer hozzátette: attól tart, hogy a kormány „beleügyetlenkedi magát egy háborúba”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.