Amerikai zöldsapkás szervezett puccsot Venezuelában?

A venezuelai ellenzék szerint a történet több sebből vérzik, valószínűbb, hogy a hatalom megrendezte az eseményeket.

2020. 05. 04. 14:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kolumbia felől motorcsónakokon érkező „terrorista zsoldosok” inváziót indítottak Venezuela ellen, azzal a céllal, hogy végezzenek a kormány több tagjával – állítják Nicolás Maduro államfő hívei. Elmondásuk szerint a hatóságok nyolc fegyveressel végeztek, kettőt pedig őrizetbe vettek, közülük az egyik azt vallotta, hogy az amerikai drogellenes hivatalnak dolgozik.

A venezuelai ellenzék szerint viszont a történet több sebből vérzik, valószínűbb, hogy a hatalom megrendezte az eseményeket, amely bevett módszerük a kritikus hangok elnémítására. A világ több mint 50 országa által Venezuela törvényes elnökeként elismert Juan Guaidó ellenzéki vezér arra figyelmeztetett, a kormány csak próbálja elterelni a figyelmet az elmúlt napok erőszakos eseményeiről, mint amilyen a szombati véres caracasi bandaháború, vagy a pénteki börtönlázadás volt. Utóbbiban legalább 47-en vesztették életüket, 75-en, köztük az intézmény igazgatója pedig megsebesült, miután a rabok fellázadtak, amiért a 750 fős börtönbe 2500-an zsúfolódtak, letiltották a látogatásokat, valamint nem kaptak elég élelmet és vizet sem.

Kétségeit fejezte ki az invázió verziójáról Hebert García egykori tábornok és miniszter is.

– Kolumbia felől érkeznek és Venezuela északi részén, éppen Macutón keresztül próbálnak bejutni az országba? Itt valami nem stimmel. Lehet, hogy drogháború volt a kartellek között, de mindez nem terroristák inváziójának tűnik – idézte a távirati iroda. A katona szerint ugyanis valószínűtlen, hogy a fővárostól alig 32 kilométerre, az ország egyik legjobban védett kikötőjében próbálnának partra szállni, miközben a szárazföldi határ Kolumbiával nehezen ellenőrizhető.

Magára vállalta viszont a „puccskísérlet” megszervezését egy Jordan Goudreau nevű egykori amerikai zöldsapkás. Az MTI tájékoztatása szerint az Afganisztánt és Irakot is megjárt, többszörösen kitüntetett katona egy felvételt tett közzé, amelyen vállalja a felelősséget a Gideon fedőnevű műveletért. Az egyébként Floridában élő kommandós elmondása szerint egy vakmerő támadásban 300 emberük hatolt be Venezuelába, hogy megdöntsék Nicolás Maduro hatalmát. Független forrásból nem erősítették meg szavait, ahogyan harcokról sem érkeztek hírek. Az AP viszont éppen néhány napja írt a hamvában holt próbálkozásról tényfeltáró riportjában. Az amerikai hírügynökség szerint az egykori zöldsapkás abban reménykedett, hogy a korrupt, éhező és gyenge morálú katonaság át fog állni az oldalukra, amint harcra kerül a sor. A cikk szerint azonban Goudreau saját szakállára cselekedett, az Egyesült Államoktól sem kért segítséget, és Juan Guaidó ugyan korábban támogatta, de már nem áll mögöttük.

Félő, hogy a rosszul végződő puccskísérlet csak tovább mélyíti az alacsony olajárak, a kijárási tilalom, a nemzetközi szankciók és politikai megosztottság miatt egyébként is megtépázott venezuelai gazdaságot. A népesség harmada már eddig is éhezett, alapvető gyógyszerekhez sem jutott hozzá.

Az országban hivatalosan csak 357 koronavírusos megbetegedést és 10 halálesetet regisztráltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.