Amerikának kiváló az imázsa

2019. 05. 14. 15:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízből hat magyarnak (59 százalék) jó véleménye van az Amerikai Egyesült Államokról, tehát a választókorú népességből közel ötmillióan kedvelik az USA-t.

Mindössze minden ötödik magyar (22 százalék) mondta azt, hogy rossz véleménye van Amerikáról, ami fele a közép-európai (negyven százalék) átlagnak – derül ki a Nézőpont Intézet 12 közép-európai országban, illetve régióban készített közvélemény-kutatásából.

A közép-európai régióban végzett közvélemény-kutatási eredményekből látszik, hogy az itt lakók többsége (54 százalék) jó véleménnyel van az Egyesült Államokról, kevesebben (negyven százalék) nyilatkozták az ellenkezőjét.

A magyarok körében még ennél is nagyobb az USA támogatottsága, tízből hatan (59 százalék) gondolnak pozitívan, és mindössze minden ötödik (22 százalék) magyar negatívan az Egyesült Államokra.

Magyarországon egyértelmű többségben van az Amerika-párti álláspont. Nincs olyan jelentős társadalmi csoport, legyen az akár demográfiai, szociológiai vagy politikai, amelyen belül többségben lennének az Amerikáról rossz véleménnyel bírók.

Közép-Euró­pán belül is a V4-tagállamok a legelkötelezettebbek az USA irányába. Arra a kérdésre, hogy „Önnek inkább jó, vagy inkább rossz véleménye van az Amerikai Egyesült Államokról?” a leginkább Amerika-párti válaszokat a lengyel (66 százalék), a cseh (62 százalék) és a magyar (59 százalék) emberek adták a V4-ek közül.

Náluk is jobb véleménnyel voltak a románok (79 százalék) az USA-ról. Érdekesség, hogy csupán az osztrákok (59 százalék), a szlovének (hatvan százalék) és a szerbek (61 százalék) esetében volt többségben azok aránya, akik rossz véleménnyel vannak Amerikáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.