Amerikát is utoléri a népességfogyás veszélye

A fejlettebb térségégeket, elsősorban Japánt és Európát sújtó demográfiai probléma, az alacsony születésszám eddig elkerülte az Egyesült Államokat. Most úgy tűnik, ez megváltozik.

Fellegi Tamás
2020. 01. 01. 16:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az USA népességét elsősorban a bevándorlás duzzasztotta fel azóta, hogy az első letelepülők a leendő ország földjére léptek 400 éve, az utolsó száz évben viszont már korlátozták a bevándorlást, hisz önmagában a magas születésszám is szépen növelte a népességet. Jóllehet a világ egyik legfejlettebb és leggazdagabb országáról van szó, az európai és a japán trend, az alacsony születésszám és így a csökkenő népesség veszélye nem fenyegette az országot.

Most azonban úgy tűnik, utoléri a nagy országot a trend. Az AP News szerint 2018-ban az ország népessége 0,48 százalékkal, azaz másfél millióval nőtt, ami 1917 óta a legalacsonyabb érték. A másfél millióból 957 ezer volt a természetes növekedés, a többi a bevándorlásból adódott. Az ok a csökkenő születésszám, de Trump elnöksége alatt a bevándorlás is visszaszorult: míg 2016-ban még egymillió fő volt, 2018-ban már csak félmillió.

Ami a következő éveket illeti, még egy kedvezőtlen hatás be fog lépni: a második világháború után született nagy létszámú korosztályok, az úgynevezett baby boomer-ek belépnek 70-es, 80-as éveikbe, így óhatatlanul meg fog nőni a halálozások száma, miközben Európához hasonlóan már alacsonyabb korosztályok kerülnek szülőképes korba.

Eddig az ENSZ úgy becsülte, hogy az amerikai népességnövekedés, ha lassulva is, de fennmarad a század végéig, ha másért nem, a bevándorlásnak köszönhetően. A mostani adatokat látva könnyen lehet, hogy változni fognak a becslések (az USA jelenlegi lakossága 330 millió, 2100-ra 420 milliót becsültek eddig).

A nagy országon belül jelentős belső migráció is zajlik: míg az északi, télen zordabb időjárású államok népessége csökken, a déli területeké növekszik, a legnépszerűbb célpont a legfejlettebb Kalifornia, amely 40 milliós lakosságával a legnépesebb állam. A második helyen Texas áll, 28 milliós népességével, a harmadikon Florida, 21,5 millió emberrel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.