Ammónium-nitrát: erre figyelmeztet a magyar katasztrófavédelem

Fontos szempont, hogy zárt tartályban, száraz helyen, gyúlékony anyagoktól és gyújtóforrástól, valamint hőtől távol kell tartani.

2020. 08. 06. 15:10
null
MTI/EPA/Vael Hamzeh Fotó: Vael Hamzeh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon ammónium-nitráttal és készítményeivel több mint ötven üzem foglalkozik. Alapanyaga lehet különböző műtrágyának, laboratóriumi oxidálószernek, ipari robbanószernek vagy pirotechnikai eszköznek – írta a Magyar Nemzet megkeresésére az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az ammónium-nitrát által előidézett bejrúti robbanással kapcsolatban. Tájékoztatásuk szerint az ammónium-nitrát és az abból készült termékek különböző állapotban (folyékony, gél és granulátum) és koncentrációban fordulnak elő, ezek tárolására és szállítására speciális, hazánkban is érvényes nemzetközi szabályok vonatkoznak. A halmazállapottól és töménységtől függően fontos szempont például, hogy zárt tartályban, száraz helyen, gyúlékony anyagoktól és gyújtóforrástól, valamint hőtől távol kell tartani, éghető anyagokkal nem tartható együtt. Más esetben előírás, hogy vízzel nem érintkezhet, ömlesztett tárolása tilos, és el kell különíteni lúgos anyagoktól, üzemanyagoktól és más vegyszerektől. A katasztrófavédelmi hatóság a veszélyes üzemek szabályos és biztonságos működését évente rendszeresen, de szükség esetén soron kívül is ellenőrzi. A jogszabályok lehetővé teszik, hogy kockázatos működés esetén bírságoljanak vagy akár felfüggesszék az üzemelést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.