Andrej Plenkovic kapott megbízást kormányalakításra

Már jövő héten hétfőn megtartja alakuló ülését az új összetételű parlament.

Forrás: MTI2020. 07. 16. 16:04
PLENKOVIC, Andrej; MILANOVIC, Zoran
Zágráb, 2020. július 16. Zoran Milanovic horvát államfõ (j) és Andrej Plenkovic, a július 5-i elõrehozott választásokon gyõztes jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke Zágrábban 2020. július 16-án, miután Milanovic kormányalakítással bízta meg Plenkovicot. MTI/EPA/Antonio Bat Fotó: Antonio Bat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zoran Milanovic horvát államfő csütörtökön Andrej Plenkovicot, a július 5-i előre hozott választásokon győztes jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökét bízta meg a kormányalakítással, miután a HDZ a vele eddig is kormánykoalícióban lévő liberális Horvát Néppárttal (HNS), valamint a Reformistákkal és a kisebbségi képviselőkkel megállapodást kötött a közös kormányalakításról – jelentette a helyi sajtó.

Andrej Plenkovic a kormányalakításhoz éppen elegendő, 76 támogatói aláírást gyűjtött össze a 151 fős parlamentben, ezt követően pedig harminc nap áll rendelkezésére, hogy kormányt alakítson. Az ügyvezető kormányfő ugyanakkor csütörtökön, a kabinet utolsó ülésén közölte: már jövő héten hétfőn megtartja alakuló ülését az új összetételű parlament, két nappal később pedig már bizalmat is szavazhat a kormánynak.

A már hivatalosan is miniszterelnök-jelölt Plenkovic a sajtónak elmondta: a kormány előtt számos – politikai, gazdasági, pénzügyi és közegészségügyi – nehéz kihívás áll, emiatt is fontos, hogy mielőbb felálljon az új kabinet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.