Angela Merkel: Az idei tél kemény, az emberek frusztráltak

Csak idő kérdése, hogy a korábbiaknál sokkal erőszakosabb vírusváltozatok kerülnek majd fölénybe.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 11. 11:36
MERKEL, Angela
Berlin, 2021. február 11. Angela Merkel német kancellár a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekrõl beszél a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2021. február 11-én. MTI/AP/Michael Sohn Fotó: Michael Sohn
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A fertőződések számának robbanásszerű emelkedésével járó újabb járványhullám elindulásával fenyeget Németországban az új típusú koronavírus új mutációinak megjelenése – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kancellár a minden korábbinál szigorúbb járványügyi zárlat fenntartásáról előző nap a tartományi kormányfőkkel együtt meghozott döntést indokolva hangsúlyozta, hogy

csak idő kérdése, hogy a korábbiaknál sokkal erőszakosabb vírusváltozatok kiszorítják a régieket, és fölénybe kerülnek.

– Ez a folyamat már végbement néhány európai országban, drámai mértékben megemelve a fertőződések számát, ami katasztrofális hatást gyakorolt az egészségügyi rendszerre. Ezt meg kell akadályozni Németországban, ezért csak akkor szabad lazítani a korlátozásokon, amikor a helyi egészségügyi hivatalok ismét fel tudják tárni és meg tudják szakítani a fertőzési láncolatokat. Nagyon-nagyon óvatosnak kell lennünk, hogy ne essünk vissza ismét az exponenciális növekedés szakaszába – mondta Angela Merkel.

Angela Merkel német kancellár a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről beszél a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2021. február 11-én
Fotó: MTI/AP/Michael Sohn

– Az idei tél kemény, és nem csak időjárási megpróbáltatásokkal teli. Az emberek frusztráltak, magányosak, szabadságjogaik erősen korlátozottak, pénzügyi, egzisztenciális gondok gyötrik őket, és már hatvanezernél is több embert – házastársat, gyermeket, barátot, kollégát – kell gyászolni a járvány pusztítása miatt.

A korlátozások fenntartása még néhány hétig azonban jobb megoldás, mint a nyitás és a szigorítás állandó hullámázása.

– A gazdasági gondok kezeléséhez pedig a kormány minden lehetséges segítséget megad, így már el is indították a likviditási nehézségekkel küszködő vállalkozásokat szolgáló újabb, harmadik programot, amelyben cégenként négyszázezer euró (144 millió forint) támogatáshoz lehet jutni – mondta Angela Merkel.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerdai megállapodása szerint a február közepén lejáró korlátozásokat egyelőre március 7-ig hosszabbítják meg, és

csak akkor lazítják, ha 35 alá süllyed, és tartósan, legalább három napon keresztül ezen a szinten marad a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma,

amely a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint 64,2-re csökkent az előző napi 68-ról. Ugyanakkor a fodrászatok már március 1-jén újra megnyithatnak, a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszerének újraindításáról pedig a szövetségi berendezkedés szabályai alapján saját belátásuk szerint döntenek a tartományi kormányok.

Az országos zárlatot december 16-án vezették be. Csak az alapvető árucikkeket forgalmazó boltok tartanak nyitva, a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás ügyeleti üzemmódban működik, és munkába is csak azok járhatnak, akiknek otthoni munkavégzése nem megoldható.

A járvány tavaly ősszel kibontakozott második hulláma levonulóban van Németországban. Az RKI szerdai kimutatása szerint az utóbbi 24 órában országszerte 10 237 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez jelentős csökkenés az egy héttel korábbi 14 211-hez képest.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.