Angela Merkel drámai üzenetet intézett a német néphez

A koronavírus-járvány németországi megfékezéséhez mindenkinek kevesebb emberrel kell találkoznia, és amikor csak lehet, otthon kell maradnia – mondta Angela Merkel kancellár egy szombati videóüzenetben.

Forrás: MTI2020. 10. 17. 16:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány németországi megfékezéséhez mindenkinek kevesebb emberrel kell találkoznia, és amikor csak lehet, otthon kell maradnia – mondta Angela Merkel kancellár egy szombati videóüzenetben.

A politikus a német sajtóban drámaiként jellemzett üzenetében rámutatott, hogy az új típusú koronavírussal (SARS–Cov–2) igazoltan fertőzöttek száma napról napra ugrásszerűen emelkedik, és a járvány gyorsabban terjed, mint tavasszal, az első hullám idején.

– A viszonylag nyugodt nyárnak vége, nehéz hónapok állnak előttünk, és a következő napokban és hetekben dől el, hogy milyen lesz a tél, és milyen karácsonyunk lesz. Mindezt mi döntjük el, a cselekedeteinkkel – mondta Angela Merkel a kormány portálján közölt felvételen.

Hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni a vírus ellenőrizetlen terjedésének megakadályozásáért. Ezért nemcsak a már hónapok óta begyakorolt fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket – maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás és az őszi-téli időszakban gyakori szellőztetés – kell komolyan venni, hanem „még tovább kell menni”.

– A tudomány világosan megmondja, hogy a vírus terjedése közvetlenül összefügg a kapcsolatokkal, a találkozásokkal, ezért ha egy ideig mindenki jelentősen visszafogja a családon kívüli találkozásokat, sikerülhet megállítani és megfordítani a mindig egyre több fertőzés felé mutató trendet – fejtette ki a német kancellár.

Angela Merkel arra kérte a németeket, maradjanak otthon
Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Kenzo Tribouillard

– Éppen ezért ma azt kérem önöktől, hogy találkozzanak sokkal kevesebb emberrel, otthon és a lakásukon kívül is, tekintsenek el a nem feltétlenül szükséges utazásoktól és ünnepségektől, és amikor csak lehet, maradjanak otthon – tette hozzá Angela Merkel.

– Tudom, ez keményen hangzik, és nehéz lemondást is jelenthet, de meg kell tenni, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer, nyitva maradhassanak az iskolák és az óvodák, tovább működhessen a gazdaság, és megmaradjanak a munkahelyek – mondta a német kancellár, aki 2006 óta jelentet meg heti rendszerességgel videoüzeneteket, amelyekben aktuális politikai, társadalmi ügyekről beszél.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szombati adatai szerint az utóbbi 24 órában 7830 fertőződést regisztráltak. Ez a legnagyobb napi esetszám az új típusú koronavírus németországi megjelenése óta, és csaknem ötszáz esettel több az előző rekordnál, a pénteki 7334-nél.

A teszttel igazolt esetek száma így 356 387-re emelkedett.

A vírus okozta betegséggel (Covid–19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 33-mal 9767-re nőtt.

Emelkedett a vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga is, az egy nappal korábbi 1,22-ről 1,30-ra. Ez azt jelenti, hogy minden száz fertőzött átlagosan további százharminc embernek adja át a vírust.

A Covid–19 miatt intenzív osztályon kezeltek száma a legutóbbi, pénteki adatok szerint egy nap alatt 12 fővel, hatszázkilencvenre emelkedett. Nagyjából minden második beteg – 341 fő – gépi lélegeztetésre szorul. Ezek az adatok azt jelzik, hogy a mintegy harmincezer intenzív ellátási ágy alig két százalékát foglalják el a Covid–19-ben szenvedők. Ugyanakkor számuk gyorsan emelkedik, a hétfői ötszázkilencvenhez képest százzal nőtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.