Angela Merkel fogadta Halífa Haftar líbiai tábornokot

Angela Merkel német kancellár kedden megbeszélést folytatott hivatalában Halífa Haftar tábornokkal, a nemzetközileg elismert líbiai kormánnyal harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetőjével – közölte a berlini szövetségi kormány szóvivője.

Forrás: MTI2020. 03. 10. 16:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Steffen Seibert tájékoztatása szerint a kancellár a tárgyaláson megerősítette azt az álláspontját, hogy a líbiai konfliktusnak nem lehet katonai megoldása, ezért tűzszüneti megállapodást kell kötni és elő kell mozdítani a politikai rendezés folyamatát, a januárban tartott berlini nemzetközi Líbia-konferencián hozott határozatoknak megfelelően.

Angela Merkel és Halífa Haftar találkozóját nem jelentették be előre.

Az ENSZ béketeremtő törekvéseinek támogatására szervezett berlini konferencián a résztvevők – köztük az LNA mellett felsorakozó Oroszország és az ENSZ által elismert nemzeti egységkormány támogató Törökország vezetője, Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdoğan – a többi között vállalták, hogy betartják a még 2011-ben az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával elrendelt líbiai fegyverszállítási tilalmat, illetve ösztönzik a békés rendezést.

Az ENSZ február végén rendezett tárgyalássorozatot a polgárháború lezárásáról. Ez a fő ellenlábasok – Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök és Halífa Haftar – képviselői nélkül zajlott le, és konkrét eredmény nélkül ért véget. Néhány nappal később benyújtotta lemondását Haszán Szalame, az ENSZ líbiai különmegbízottja. A harcok továbbra sem értek véget az észak-afrikai államban.

Az arab ország 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása után káoszba süllyedt és két részre szakadt. Területének túlnyomó részét Haftar tábornok uralja, aki tavaly április óta támadja katonáival Tripolit, az egységkormány székhelyét. Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök kormánya csak kisebb területeket ellenőriz a főváros körül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.