Ankara nyílt szolidaritást vár el NATO-szövetségeseitől

Már egytucatnyi települést vont ellenőrzése alá a török hadsereg a Szíria ellen indított offenzívája során. A támadás miatt az EU szankciókról fog egyeztetni, az amerikai törvényhozás képviselői máris erre vonatkozó javaslattal álltak elő.

Mártonffy Attila
2019. 10. 12. 16:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török védelmi minisztérium pénteken bejelentette, hogy meghalt az első török katona Északkelet-Szíriában, ahol Ankara három nappal ezelőtt hadműveletet indított az általa terrorszervezetnek tartott Népvédelmi Egységek nevű kurd fegyveres csoport ellen. Az incidensben további három török katona megsebesült. A hadsereg eddig 342 terroristát „semlegesített” az offenzíva keretében – adta hírül a Hürriyet című török lap. Hangsúlyozták: a katonai beavatkozás légi és szárazföldi műveletei péntekre virradóra is sikeresen, a tervnek megfelelően zajlottak. A hadsereg a törökbarát szíriai ellenzéki fegyveresek támogatásával eddig 11 határ menti falut vont ellenőrzése alá.

Ugyancsak pénteken a török külügyminiszter Isztambulban találkozott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. A megbeszélések utáni sajtótájékoztatón Mevlüt Cavusoglu kijelentette, hogy Törökország szolidaritást vár NATO-szövetségeseitől a terrorizmus elleni harcban. – Nem elég azt mondani, hogy értjük Törökország jogos aggodalmait, Ankara nyílt szolidaritást vár – mondta. Stoltenberg ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy az utóbbi években elfogott dzsihadisták ne szökjenek meg az internálótáborokból. Egyébként más vezető politikusokat is foglalkoztat ez a kérdés, többek között Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök is arra figyelmeztetett, hogy az offenzíva következtében kiszabadulhatnak az Iszlám Állam (ISIS) terroristái a kurd milíciák által ellenőrzött övezetekből.

Az Európai Unió jövő heti csúcstalálkozóján is minden bizonnyal téma lesz Ankara Szíria elleni hadművelete és emiatt a Törökországgal szembeni esetleges szankciók kiszabása – jelentette ki Amélie de Montchalin, Franciaország Európa-ügyi minisztere. Washingtont is erősen foglalkoztatja a kialakult helyzet. A távirati iroda szerint Donald Trump amerikai elnök arra utasította külügyminisztériumát, hogy próbáljon meg tűzszüneti megállapodást tető alá hozni Törökország és a szíriai kurdok között. Közben az amerikai törvényhozásban kétpárti törvényjavaslatot dolgoztak ki Ankara szankcionálására. Ennek értelmében befagyasztanák török vezető politikusok esetleges amerikai javait, vízumkorlátozásokat vezetnének be török kormányzati tisztségviselőkkel szemben, illetve szankcionálnák az ország hadi és energetikai szektorát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.