Anticovid-paradicsom Spanyolországban: ilyen az élet a faluban, ahol még nem járt koronavírus

A Madridtól egy órára fekvő Horcajuelo de la Sierra lakói közül egy év alatt még senki sem kapta el a koronavírust. Ez az egyetlen olyan falu a fővárosi régióban, amely az aktív turizmus és a szabálytalankodni próbáló kirándulók ellenére is távol tudta tartani magától a világjárványt. A környékbeli falvak hasonlóan szép statisztikai adatokkal büszkélkedhetnek. A helyiek az El Mundonak meséltek arról, hogy minek köszönhetik a sikert.

Tóth Brigitte (Alicante)
2021. 02. 17. 14:55
null
Forrás: Google
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Madrid központjától 100 kilométerre, a Sierra del Rincón lábánál fekvő Horcajuelo de la Sierra méltán büszkélkedhet az “Anticovid-paradicsom” kitüntetéssel, ugyanis lakói lassan egy éve sikeresen tartják távol magukat a koronavírus-járványtól.

Azt mondják, csodareceptjük nincs, egyszerűen csak betartják és betartatják a járványügyi előírásokat, ez a sikerük titka.

Az El Mundo napilap kollégái hétvégén ellátogattak a festői szépségű faluba. Elmondásuk szerint a környéken senkit sem lehetett látni, az időjárás kifejezetten hűvös volt, a falu határához érve azonban hirtelen minden megváltozott. Családok, párok, túrázók sokasága gyűlt össze a vidéken azért, hogy túrázás után pihenjen egyet valamelyik hétvégi házban.

Raúl, aki feleségével és gyerekeivel törzsvendégként érkezett a faluba úgy fogalmazott: “Az emberek elől menekülünk el ide”. “Ez a térség kevésbé látogatott, messzebb van a közkedvelt pihenőhelyektől, így kevesebben jönnek ide” – ezt már Raquel és Lago tette hozzá, akik azért járnak ide pihenni, hogy ki tudják kerülni a legforgalmasabb hegyvidéki területeket, ahol “az emberek nem tartják be a szabályokat”.

A 25 kilométer hosszan elterülő Horcajuelo központjában néhány idős helybeli egy korsó sör mellett mesélt arról, hogy hogyan sikerült eddig távol tartani a falutól a koronavírust. Tomás azt mondja, hogy hétköznapokon nincs nehéz feladatuk, ugyanis akkor nagyon kevesen vannak a faluban, csak a megszokott társaságok jönnek össze egy-egy ebéd vagy vacsora erejéig és ők vigyáznak egymásra. A nagyobb feladat hétvégente van, amikor megérkeznek a turisták. Barátja, Rafa arról beszélt, hogy ilyenkor a helyiek általában visszavonulnak otthonukba, hogy ne érintkezzenek a karantént és egyéb szabályokat áthágó madridi turistákkal.

Az egyik nap a bárban voltam, de el kellett mennem onnan, mert a vendégek maszk nélkül voltak. Hogy ne legyen vita, inkább eljöttem.”

Bár azt mondják, nincs receptjük a koronavírus ellen, mégis feltűnő, hogy Horcajuelo lakói szentírásként tisztelik és tartják be a járványügyi előírásokat. Rafa ezzel kapcsolatban mosolyogva úgy nyilatkozott, hogy “Ayuso elnökasszony (szerk.Isabel Díaz Ayuso, Madrid elnöke) olyan nekünk, mint Teréz anya. Amit ő mond, az megkérdőjelezhetetlen”.

A helyi bár tulajdonosai, Mar és Carlos azt nyilatkozták, hogy “mindent megtesznek, amit kell” a szabályok betartása érdekében. Az étterembe csak a számla rendezésének idejére léphetnek be a vendégek, szigorúan egyesével. Azt mondják, hogy még a nagy januári havazás idején sem engedtek be senkit a bárba, “akkor is kint ittak és ebédeltek a vendégek a hidegben”.

Hozzátették, hogy rengeteg kiadó vidéki ház van a környéken, ezért rengeteg kiránduló érkezik hozzájuk. Sokakra rá kell szólniuk, ugyanis “nem veszik fel a maszkot, mert azt gondolják, hogy a szabad levegőn nem terjed a vírus”. Carlos halkan jegyezte meg, hogy az elmúlt egy évben több olyan vendégük is volt, aki a “madridi karantént megszegve érkezett a térségbe”.

A település polgármestere elmondta, hogy “a helyiek nagyon dühösek azokra a vendégekre, akik nem viselik a maszkot”, mondhatni “feketelistára” teszik és kirekesztik őket.

Néhányan rendre is utasítják a szabályszegőket, ám hogy a vitát elkerüljék, inkább eltávolodnak a közelükből. A faluvezető azt mondja, hogy bár hetente többször fertőtlenítik a helyi szociális otthont, az orvosi rendelőt és a szemeteseket, mégsem a polgármesteri hivatal érdeme az, hogy a településen még nem volt covid-fertőzött.

Szerinte ez a helyiek példaértékű hozzáállásának és közös munkájának köszönhető.

A falu lakóinak mentalitásáról elmondta: többségük ritkán mozdul ki otthonról, inkább a saját kertjükben ücsörögnek, de ha mégis az utcára lépnek azonnal felveszik a maszkot, továbbá ha egy baráti sörözés idején túl nagyra nő a társaság, akkor mindig vannak olyan tagok, akik azt mondják, hogy inkább “hazamennek, mert túl sokan gyűltek össze egy helyen”. A polgármester hozzátette azt is, hogy bár a falu lakói közül még senki sem betegedett meg, a vírus egyszer már nagyon közel került az ott élőkhöz. Egy vendég néhány napot töltött ott és ekkor tudta meg, hogy fertőzött, majd azonnal elment, így sikerült elkerülni a nagyobb bajt.

A falu legszellemesebb válaszát a férjével együtt a háza ajtajában ücsörgő María adta meg, aki elmondása szerint idős kora ellenére semmit sem veszített fiatalkori humorából. Arra a kérdésre, hogy hogy sikerül a helyieknek elkerülniük a koronavírust azt mondta: “Itt mindenki összebalhézott már mindenkivel, úgyhogy meg sem adjuk neki az esélyt arra, hogy bejöjjön ide közénk”.

Arra pedig, hogy távol maradnak-e azoktól, akik a falun kívülről érkeznek nevetve úgy reagált: “Hogyne, meg azoktól is, akik itt laknak!”

Az Horcajuelo környékén lévő falvak is kitűnő statisztikai adatokkal büszkélkedhetnek. Kilenc község az elmúlt két hétben egyáltalán nem regisztrált betegeket. Külön említést érdemel La Hiruela, mely holtversenyben van Horcajuelo-val, ugyanis ott mindössze 2 fertőzöttet regisztráltak a járvány tavaly márciusi kezdete óta, de egyikük sem ott vészelte át a kórt, hanem Madridban. Csak akkor tértek vissza, amikor már teljesen felépültek.

Spanyolországban a pandémia kezdete óta több mint 3 millió ember fertőződött meg, közülük közel 66 ezer ember vesztette életét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.