António Guterres: Az ENSZ együttműködik az új libanoni kormánnyal

A közel-keleti országban október közepén robbantak ki erőszakos tüntetések a korrupció és a tervezett adóemelések elleni tiltakozásul.

Forrás: MTI2020. 01. 22. 10:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üdvözölte az új libanoni kormány megalakulását António Guterres ENSZ-főtitkár a szóvivője által szerdára virradóra kiadott nyilatkozatban, hangsúlyozva, hogy a világszervezet támogatásáról biztosítja az új vezetőket az országot sújtó példátlan gazdasági válság kezelésében.

Guterres együtt fog működni Hasszán Diáb miniszterelnökkel, hogy támogassa az új kormány reformterveinek megvalósítását – áll a Stéphane Dujarric szóvivő által jegyzett nyilatkozatban, amely egyúttal megerősíti az ENSZ elkötelezettségét Libanon szuverenitása, stabilitása és politikai függetlensége mellett.

A közel-keleti országban október közepén robbantak ki erőszakos tüntetések a korrupció és a tervezett adóemelések elleni tiltakozásul. A kialakult politikai válság hatására lemondott Szaad Haríri miniszterelnök is, s végül mintegy három hónap után, kedden a Hezbollah síita szervezet támogatását élvező Hasszán Diáb akadémikus vezetésével egy húszfős, túlnyomó részben szakértőkből álló kabinet alakult.

Mivel a miniszterek nem a pártok küldöttei, teljesül a tüntetők egyik legfontosabb követelése, az emberek ugyanis a teljes politikai vezetés lemondását sürgették. Emellett az ország történetében első alkalommal egy nő vezeti majd a védelmi minisztériumot, és ugyanő tölti be a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.