Áprilisban győzött, most bukhat Sánchez

Bár közel három hónapja választott Spanyolország új parlamentet, a politikai patthelyzetet azóta sem sikerült megoldania Pedro Sánchez ügyvezető kormányfőnek. Sánchez a legtöbb szavazatot szerző szocialisták élén már egyeztetett az összes párttal, ám nincs előbbre, mint a választás kiírását megelőzően. Még a szövetségesének tartott baloldali Podemos is kihátrált mögüle, ami súlyos bukást vetíthet előre a jövő héten esedékes kormányalakítási szavazáson.

Zetelaki Réka
2019. 07. 17. 6:54
Spain's acting Prime Minister Pedro Sanchez greets Unidas Podemos' (Together We Can) leader Pablo Iglesias at the Moncloa Palace in Madrid
A miniszterelnök (balra) Pablo Iglesiasszal próbál megegyezni Fotó: Juan Medina Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április végén 123 képviselői helyet szerzett a Spanyol Szocialista Párt a választáson, és bár ezzel a legnagyobb párt a 350 fős parlamentben, még messze nincs megfelelő többsége a kormányalakításhoz. Miután Pedro Sánchez ügyvezető kormányfő hetekig próbálta maga mellé állítani a jobboldali pártokat, múlt héten a korábbi szövetségese, a baloldali Képesek vagyunk rá (Podemos) szövetség kapcsán is kudarcot vallott. A párt vezetője, Pablo Iglesias csak koalíciós kormányban volna hajlandó együttműködni, azonban Sánchez csak néhány miniszteri pozíciót szán nekik, szerinte egyes kulcsfontosságú kérdésben túlságosan ellenkezik a két párt álláspontja. Ilyen többek között Katalónia ügye.

A Podemos ugyanis annak ellenére, hogy ellenzi Katalónia elszakadását, támogatta a függetlenségről szóló népszavazás megrendezését, valamint elutasította az alkotmány 155-ös cikkének alkalmazását, amellyel a spanyol kormány ideiglenesen átvette az autonóm közösség irányítását 2017 végén. Továbbá az előzetes letartóztatásban lévő katalán függetlenségi politikusokat politikai foglyoknak nevezi.

A miniszterelnök (balra) Pablo Iglesiasszal próbál megegyezni
Fotó: Reuters

Iglesias végül úgy döntött, szavazóira bízza a döntést, hogy támogassák-e Sánchezt a jövő héten esedékes kormányalakítási szavazáson. A kormányfő egy tegnapi rádióinterjúban színjátéknak nevezte a konzultációt, amellyel „Iglesias csak ki akarja húzni magát a felelősség alól, amiért nem támogatja a szocialistákat”.

Sánchez egyébként éppen azért írt ki az év elején előre hozott választást, mert nem volt meg a megfelelő többsége a parlamentben ahhoz, hogy elfogadtassa a költségvetést. Tavaly a szeparatista pártok támogatásával sikerült kormányra kerülnie, most pedig azt akarja elkerülni, hogy a kisebb függetlenségi pártok támogatására szoruljon. Ezért jelezte, felszólítja a jobboldali pártokat is, hogy legalább tartózkodjanak a szavazáson, ezzel lehetővé téve a kormányalakítást. Amennyiben ez mégsem sikerül, a pártoknak két hónap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy megegyezzenek, mielőtt újra választást kell kiírni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.