Áradások követhetik az erdőtüzeket

Ünnepel Sydney a keleti partokra zúduló történelmi esőzés miatt, a helyiek az elmúlt hónapokban pusztító erdőtüzek végét remélik a szokatlan időjárástól. A város azonban máris küzd a viharral, pedig a hatóságok szerint ha marad a csapadékos nyár, áradásokra is számítani kell.

Buzna Viktor (Sydney)
2020. 02. 07. 18:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nászutasoknak például ez épp ideális időjárás. Jó okuk van arra, hogy ki se mozduljanak a szobából – vágja vissza flegmán egy hipszter pultos, miután meghallgatta kétségbeesett kifakadásomat a szakadó eső miatt. Sydney egykoron ipari, mára divatos negyedében, Pyrmontban vagyunk. Bár péntek dél van, a Terminus pubban javában zajlik az élet; mint megtudom, Ausztráliában korán zárnak a kocsmák, ezért nem szokatlan, ha már ilyenkor elkezdődik a hétvége. Nem vagyok a helyiekkel egy hullámhosszon. A várt februári nyarat hiányolom, ők az utcákon hömpölygő esőt ünneplik. Ausztrália keleti partjára az elmúlt évek legsúlyosabb vihara csapott le, kevesebb mint másfél nap alatt száz milliliter csapadék esett. Mivel a hétvégén dupla ennyi várható, a hatóságok egész Új-Dél-Wales államban figyelmeztetéseket adtak ki, áradásokra is sor kerülhet.

– Hetek óta vártunk erre. Ezzel talán véget érnek az erdőtüzek – szól közbe egy mellettem álló irodista, majd mintha tósztot mondott volna, színpadiasan megemeli pintes poharát, és kortyol belőle. Keresem a közös nevezőt, a sörtől azonban ismét visszakanyarodunk az erdőtüzekhez, végül az időjárásnál lyukadunk ki. Megtudom, hogy kedvencük, a Young Henry’s kézműves sörfőzde is támogatta a pusztító erdőtüzek elleni harcokat, háromszáz karton, illetve kétszáz hordó sört ajánlva fel a műveletekben részt vevő tűzoltók és egészségügyi dolgozók számára.

Az erdőtüzektől leginkább sújtott Új-Dél-Walesben jelenleg 38 helyen vannak tüzek, országosan szeptember óta legalább tízmillió hektárnyi terület égett le. Érthető tehát, hogy a helyiek ünneplik a heves esőzést, az előrejelzések alapján azonban könnyen előfordulhat, hogy hamarosan visszasírják a száraz időjárást. Az esőzés ugyanis várhatóan a jövő héten is végig kitart majd, az infrastruktúra azonban máris küzd a csapadékkal. A felszíni vasúti forgalom másfél órát késett Sydneyben áramkimaradások miatt, Új-Dél-Walesben szerda óta csaknem hétszáz alkalommal riasztották a tűzoltókat az esőzések miatt. A város egyébként látványosan nincs felkészülve az ilyen időjárásra, több épületben a plafonról folyt le az esővíz, a belváros múlt századi bevásárlóközpontjában, a Queen Victoria Buildingben több részt lezártak a beömlő víz miatt.

A heves esőzésnek mindenekelőtt a turizmus láthatja kárát, márpedig a főváros utcaképén máris szembetűnő az ágazat gyengélkedése. A januárra, februárra eső ausztrál nyár a legfelkapottabb időszak a külföldről idelátogatók körében, az erdőtüzek, illetve a Kínából indult koronavírus járványszerű terjedése miatt azonban idén súlyos visszaesés várható. Pénteki számában a The Sydney Morning Herald arról írt, hogy Scott Morris miniszterelnök kormánya gazdasági lejtmenetre készül, mivel már a decemberi mutatókban érezhető volt az erdőtüzek hatása. A fogyasztás az éttermekben 1,7 százalékkal, az áruházakban 3,5 százalékkal esett vissza. – A koronavírus miatt újabb csapásra számítunk, különösen az idei első negyedévben – idézte a kormányfőt az ausztrál nagyváros piacvezető napilapja.

A kínai és ausztrál gazdaság ugyanis szorosan összefonódott egymással, a biztonsági szempontok azonban kezdenek felülkerekedni a kereskedelmi érdekeken. Szimbolikus jelentőségűnek tartják például a Virgin légitársaság csütörtöki döntését: a koronavírusra hivatkozva a brit cég felfüggesztette Sydney-Hongkong-járatát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.