Aranyba borult az új thaiföldi király

Hetven év óta ez volt az első koronázás. Vadzsiralongkorn 2016-ban lépett a trónra, apja, az 1946-tól hét évtizeden át uralkodó, köztiszteletnek örvendő Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) halála után.

Magyar Nemzet
2019. 05. 06. 16:36
X. RÁMA
X. Rámát gyaloghintón viszik a Smaragd Buddha templomába Bangkokban Fotó: - Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bangkoki körmeneten vett részt vasárnap X. Ráma (Maha Vadzsiralongkorn) thaiföldi király koronázásának másnapján, gyaloghintón vitték, hogy meglátogassa a főváros buddhista templomait, és üdvözölje alattvalóit a háromnapos ceremónia részeként. „Sokáig éljen a király!” – az MTI tudósítása szerint ezt kiabálták az utcákon az emberek, akik a perzselő nap ellenére órákig várakoztak abban a reményben, hogy egy pillantást vethetnek az alkotmányos monarchia fejére, akit a thaiföldi kultúrában élő istenségként tisztelnek.

Vadzsiralongkornt aranyozott gyaloghintón vitték körbe az utcákon. A gyaloghintót tizenhat ember cipelte. A király arannyal átszőtt ruhát és katonai stílusú fekete sapkát viselt, mint amilyet az elhunyt apja is 69 évvel korábbi koronázásán. A díszmeneten több mint 1300-an vettek részt a rendőrség, a hadsereg kötelékéből, de kormány-tisztségviselők is ott voltak, soraikban a hivatalban lévő kormányfővel, Prajuth Csan-Ocsa tábornokkal, a hadsereg irányítójával.

X. Rámát gyaloghintón viszik a Smaragd Buddha templomába Bangkokban
Fotó: MTI/AP

A felvonulást fanfárokkal kísérték, ágyúkból pedig díszlövéseket adtak le. A nézelődők mind sárgába, a királyhűség színeibe öltözve követték végig a látványosságot. A díszmenet a kora reggeli órákban a bangkoki Nagy Palotából indult a mintegy hét kilométeres útvonalon, amely három királyi templomot érint, ahol az uralkodó az egyes imaházak fő Buddha-szobrai előtt rója le kegyeletét.

Hetven év óta ez volt az első koronázás. Vadzsiralongkorn 2016-ban lépett a trónra, apja, az 1946-tól hét évtizeden át uralkodó, köztiszteletnek örvendő Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) halála után. Az új király azonban akkor időt kért arra, hogy gyászolhasson, ezért csak most koronázták meg. X. Ráma maga helyezte fejére a 7,3 kilogramm súlyú koronát, mert a hagyományok szerint ezt az uralkodón kívül más nem teheti meg, mert nem érinthetik meg a király fejét, illetve nem szentségteleníthetik meg a koronát. A háromnapos szertartásra mintegy 31 millió dollárt költenek. A szertartás egyvelege a buddhista és hindu rítusoknak: összhangban van a thaiföldi buddhista hagyományokkal, de azzal is, hogy a király Visnunak, a hinduizmusban az isteni hármasság egyik alakjának reinkarnációja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.