Aranykorukat élik a migránsmentő NGO-k

Az Asso Trenta nevű teherhajó 151 migránssal ért partot a szicíliai Pozzallóban, míg ugyanazon a napon az Alan Kurdi nevű civil hajó Tarantóban kapott kikötési engedélyt, a fedélzetén 88 migránssal.

2019. 11. 05. 10:21
null
Szicíliában tették partra a menekülteket Fotó: Francesco Ruta Forrás: MTI/EPA/ANSA/Francesco Ruta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az olasz belügyminiszter szerint egyáltalán nincs migránsinvázió Olaszországban, a hét végén ismét több száz bevándorló ért partot Dél-Európa partjain. Az Asso Trenta nevű teherhajó vasárnap 151 illegális bevándorlóval ért partot a szicíliai Pozzallóban, míg ugyanazon a napon az Alan Kurdi nevű civil hajó a dél-olaszországi Tarantóban kapott kikötési engedélyt, a fedélzetén 88 migránssal.

Az Olaszországban szeptember elején bekövetkezett baloldali politikai fordulat nyomán újra európai uniós terítékre került kvótaalku értelmében az Alan Kurdi által partra szállított csoport tagjai közül hatvan embert Németország és Franciaország vesz át, ötöt Portugália, kettőt pedig Írország. Huszonegyen Olaszországban maradnak, írta a távirati iroda. Az Alan Kurdi egyébként a Sea-Eye német civil szervezet hajója. Október 26-án líbiai vizeken vette fedélzetére a migránsokat, annak ellenére, hogy a műveletet a líbiai parti őrség megpróbálta megakadályozni a vízbe és levegőbe leadott lövésekkel.

Szicíliában tették partra a menekülteket
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Francesco Ruta

A migrációért felelős Luciana La­morgese olasz belügyminiszter egyébként egy múlt pénteki lapinterjúban hazugnak nevezte elődjét, Matteo Salvinit, amiért a Liga vezetője migráns­invázióról beszél a megnövekedett partraszállások miatt. Azt azonban elismerte a La Repubblica balközép napilapnak, hogy hivatalba lépése óta emelkedett az Olaszországba érkező migránsok száma. Ezt a számok is alátámasztják: a Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint szeptember eleje óta megduplázódott az Olaszországba érkező bevándorlók száma, de októberben is több mint kétezren értek partot Olaszországban, év eleje óta pedig több mint 9600-an kötöttek ki valamelyik olasz kikötőben.

A legnagyobb bajban azonban továbbra is Görögország van: az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint október végéig több mint ötvenötezer illegális bevándorló érkezett Görögországba. A növekedés drámai túlzsúfoltsághoz vezetett az égei-tengeri görög szigeteken található menekülttáborokban, ezért a görög kormány elkezdte a migránsok átszállítását a görög szárazföldre, hogy csökkentse a táborokra és a szigetek lakosságára nehezedő nyomást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.