Áthúzódik 2020-ra a belga kormányválság

Politikailag érzékeny kérdésre tapintott Fülöp belga király, amikor karácsonyi beszédében mielőbbi kormányalakítást sürgetett.

Judi Tamara
2019. 12. 26. 16:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikailag érzékeny kérdésre tapintott Fülöp belga király, amikor karácsonyi beszédében mielőbbi kormányalakítást sürgetett. – Nagyon fontos, hogy mielőbb megalakuljon egy olyan szövetségi kormány, amely kiegyensúlyozott döntéseket hoz és végre is hajtja azokat – fogalmazott a 2013 óta uralkodó Fülöp, a belgák előtt álló gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi kihívásokat is említve.

Belgiumban a májusi, „maratoni” választások óta – az országban ekkor szövetségi parlamenti, regionális, valamint európai választásokat is tartottak ekkor –, azaz több mint 210 napja nem sikerült kormányt alakítani, és az idén már nincs is kilátás erre. A földrajzi, nyelvi és kulturális különbségek nyomán régiókra, illetve közösségekre szabdalt országban máskülönben nem ismeretlen jelenséget ezúttal kiélezi, hogy a májusi választások alkalmával Flandriában a jobboldali pártok, Vallóniában pedig a baloldal erősödött meg.

Fülöp király csak a voksolás óta három alkalommal nevezett ki közvetítőket a kormányalakítási tárgyalások levezénylésére, ám eddig egyikük sem járt sikerrel. December elején a brüsszeli sajtó megszellőztetett egy dokumentumot, amely szerint liberális-szocialista-zöldpárti fölény körvonalazódik a tárgyalások során, vagyis Flandria nacionalista és bevándorlásellenes politikai erőivel – amelyek együttes támogatottsága pedig ötven százalék körül mozog a flamandok körében – a legújabb forgatókönyvek nem számolnak.

– Az Új Flamand Szövetséget és a Flamand Érdeket, az országos szinten is leginkább támogatott pártokat hagynák ellenzékben? Tényleg? Értelmesen gondolkozó emberek kellenek a tárgyalóasztalhoz! – fogalmazott a (szélső)jobboldali flamand pártokra utalva Theo Francken egykori migrációs államtitkár, aki lapunknak adott korábbi interjújában Belgium konföderációvá alakítása mellett érvelt.

Egy friss felmérés szerint egyébként ha ma tartanának népszavazást a Benelux királyság jövőjéről, akkor a flamandok 37, a vallonok 14, a brüsszeliek pedig 17 százaléka szavazna inkább az elszakadásra. Emlékezetes továbbra is Belgiumban, hogy a 2010-es parlamenti választások után rekordhosszú ideig, 541 napig tartott kormányalakítás, amely a végére már Európa-szerte nevetség tárgyává is lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.