Ausztrália vidékre küldi a bevándorlókat

Egy olyan új vízumfajtát vezetnek be, amelynek segítségével az újonnan érkező, szakképzett bevándorlók kötelesek lesznek legalább három évet vidéki régiókban lakni és munkát vállalni.

Zetelaki Réka
2019. 03. 21. 14:06
People walk in front of the Sydney Opera House, Australia
AUSTRALIA-IMMIGRATION/ Fotó: Steven Saphore Forrás: REUTERS/Steven Saphore
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenöt százalékkal csökkenti Ausztrália a bevándorlást, és az újonnan érkezők egy részét arra kötelezik, hogy vidéki régiókba költözzenek, jelentette tegnap a vezetés. A kormánydöntéssel július 1-jétől az évi 190 ezer helyett mindössze 160 ezer ember költözhet Ausztráliába. Emellett egy olyan új vízumfajtát vezetnek be, amelynek segítségével az újonnan érkező, szakképzett bevándorlók kötelesek lesznek legalább három évet vidéki régiókban lakni és munkát vállalni. „Ezzel szeretnénk levenni a terhet az olyan nagyvárosokról, mint Sydney vagy Melbourne, ahol a komoly problémát jelent a forgalom a lakosság ideje és biztonsága szempontjából” – mondta Scott Morrison ausztrál miniszterelnök. A kormányfő kiemelte, az országban hosszú ideje problémát jelent a vidéki városokból hiányzó munkaerő kérdése, illetve a nagyvárosok túlzsúfoltsága.

Szakértők szerint az intézkedés összefüggésben lehet azzal, hogy májusban választást tartanak a szigetországban, és a közvélemény-kutatásokban egyébként vezető kormánykoalíció a városi lakosság szimpátiáját igyekszik fenntartani. De az intézkedést sokan kritikával illetik, mivel az ausztrál vezetést már korábban is vádolták azzal, bevándorlásellenes retorikájával a jobboldali szélsőséges ideológiáknak nyújt táptalajt. Az ügy különösen kényes azok után, hogy múlt héten egy ausztrál állampolgár véres merényletet hajtott végre új-zélandi mecsetekben. A kormányfő elutasította, hogy összefüggés lenne a bevándorlásellenes álláspont és a most meghozott intézkedések között. Kiemelte, utóbbiak célja csupán a városok zsúfoltságának enyhítése.

Fotó: REUTERS/Steven Saphore

Ausztrália lakossága évente százezer fővel nő, idén elérte a 25 milliót. A lakosságszám az elkövetkező negyven éven belül negyvenmillión tetőzhet, ekkor érheti el azt a demográfiai fordulópontot az ország, amikor a fiatal népesség csökkenni kezd az idősebbhez képest, olvasható az Ausztrál Statisztikai Hivatal által publikált tanulmányban. Ez kiemeli, hogy bár a XX. században az országon belüli faktoroknak volt köszönhető a népesség növekedése, az elmúlt évtizedben – összefüggésben a születésszám csökkenésével is – a bevándorlás vált az elsődleges faktorrá.

A bevándorlás emellett a hosszú ideje folyamatos gazdasági növekedésnek is az egyik jelentős motorja, mivel Ausztrália az 1990-es évek óta előnyben részesíti a szakképzett munkaerő beengedését. Ezzel hozható összefüggésbe, hogy az újonnan érkező népesség általában fiatalabb, képzettebb és motiváltabb az átlagos polgároknál, emeli ki a tanulmány. A hivatalos adatok szerint az Ausztráliába érkező bevándorlók húsz százaléka indiai, 15 százaléka kínai és kilenc százaléka brit, emlékeztetett a Magyar Távirati Iroda. A városi lakosság döntő többsége egyébként egyetért azzal, hogy korlátozzák az újonnan betelepülők számát.

Vitatott menekültpolitika

Ausztrália hosszú ideje komoly kritikákat kap a menekültpolitikáját illetően, a menedékkérőket ugyanis nem engedik be az országba, hanem szigeteken, Pápua Új-Guineán, Naurun, illetve újabban a Karácsony-szigeten fenntartott táborokban szállásolják el. Az offshore politikát az 1990-es években alakították ki, amikor az illegális bevándorlás tömegessé vált, és sokan hajón próbáltak az országba jutni. A zárt központokban uralkodó körülményeket a jogvédők többször embertelennek nevezték. Idén valamelyest enyhítettek a szabályokon, és engedélyezték, hogy Ausztráliába lehet szállítani két csendes-óceáni táborból azokat a menekülteket, akik orvosi ellátásra szorulnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.