Ausztria hazatelepíti dzsihadista családok két osztrák árváját

Az árvák jelenleg a szíriai el-Holban lévő, belső menekültek számára kialakított táborban laknak – jelentette be az osztrák külügyminisztérium hétfőn.

Forrás: MTI2019. 08. 26. 18:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Úgy döntöttünk, hogy a két árvát hazahozzuk, jelenleg folynak az előkészületek. (...) Ők az első (Ausztria által) hazatelepített gyerekek a térségben” – közölte Peter Guschelbauer külügyi szóvivő.

A két – másfél, illetve hároméves – gyermeket Bécsben élő nagyanyjuknak adják át egy osztrák bíróság döntése alapján. DNS-teszt segítségével is megállapították a rokonságot az árvák és a nagymama között.

A gyermekek osztrák anyja, aki 2014-ben, 15 évesen csatlakozott az Iszlám Államhoz, feltehetően már nincsen életben. A két árvát a kurd hatóságok ellenőrzése alatt álló el-Holban találták meg.

Az el-holi táborban, ahol több mint 70 ezren zsúfolódnak össze, a kurd hatóságok szerint feltehetően mintegy 12 ezer külföldi van – 4000 nő és 8000 gyermek.

Diplomaták szerint valószínűleg legalább három osztrák gyereket telepítenek haza.

Az v „kalifátusának” márciusi összeomlása után a nemzetközi közösség szembetalálta magát a Szíriában és Irakban elfogott vagy megölt dzsihadisták családja hazatelepítésének gondjával.

Eddig az IÁ-val kapcsolatban állók befogadása ellen ódzkodó nyugati országok – Belgium, Franciaország és Németország – fogadtak vissza kisszámú embert.

Üzbegisztán, Kazahsztán és Koszovó többtucatnyi honfitársát fogadta vissza.

Több civil szervezet bírálja rendszeresen az északkelet-szíriai táborokban uralkodó feltételeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.