Autóba rejtett pokolgép robbant fel Kabulban

Autóba rejtett pokolgép robbant fel egy nemzetközi segélyszervezet irodája előtt az afgán fővárosban, a merényletnek több sebesültje van. A belügyminisztérium közlése szerint tűzharc bontakozott ki a biztonsági erők és a fegyveresek közt. Később a kormányellenes, szélsőséges tálibok jelentkeztek elkövetőként.

Forrás: MTI2019. 05. 08. 20:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium a Facebookon megerősítette, hogy a robbantást a Counterpart International nevű nemzetközi segélyszervezet irodája előtt követték el, Kabul forgalmas északnyugati körzetében. A tálibok behatoltak a szervezet irodájába, ahonnan a bejelentés szerint a rendőrség különleges egységei már 150 embert kimenekítettek.

Vahídullah Majjár, az egészségügyi minisztérium szóvivője beszélt arról, hogy kilenc embert kórházba szállítottak.

A Hszinhua kínai hírügynökség szemtanúk közlésére hivatkozva arról számol be, hogy a környéket a hatóságok lezárták.

Zabihullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője a Twitteren jelentette be: ők követték el a robbantást. Noha a hét elején beköszöntött az iszlám böjti hónap, a ramadán, és a vallás előírásai szerint erre a hónapra a hívőknek elvileg fel kell függeszteniük mindenféle harci cselekményt, Zabihullah azt is közölte, hogy folytatni fogják a támadásokat.

Húsz napon belül ez volt a második, kormányzati épület ellen irányuló merénylet Kabulban.

Az országban elsősorban a szélsőséges tálib lázadók és az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai követnek el támadásokat az Egyesült Államok által is támogatott kabuli kormány érdekeltségei és biztonsági erők ellen.

A múlt héten az afgán elnök által összehívott nagytanács ramadán idejére feltétel nélküli tűzszünetet sürgetett a kormány erői és a kabuli vezetés ellen 2003 óta harcoló tálibok között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.