Avramopulosz: Törökország továbbra is az EU kulcsfontosságú partnere

A migráció okozta kihívások kezelését illetően Törökország továbbra is kulcsfontosságú partnere az Európai Uniónak – jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja Brüsszelben szerdán.

Forrás: MTI2019. 10. 16. 19:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Avramopulosz az európai migrációs stratégia keretében 2015 óta elért főbb eredményekről kiadott bizottsági jelentés bemutatásakor tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mindkét fél továbbra is elkötelezett az Európai Unió és Törökország között 2016-ban létrejött migrációs megállapodás végrehajtása mellett.

Hozzátette: mivel az Európai Unió ragaszkodik ahhoz, hogy a közös kötelezettségvállalás teljes körűen megvalósuljon, nemrégiben tett ankarai látogatása során a felek azt újból megerősítették.

„Törökországban mintegy 3,5 millió menekült él. Az értük végzett munkájáért az ország elismerést érdemel, ami egyebek mellett azt jelenti: az együttműködésünknek folytatódnia kell” – fogalmazott.

Törökországgal összefüggésben azt is hangsúlyozta, hogy az országra nehezedő nyomás, valamint a régió migráció okozta instabilitása még mindig aggodalomra ad okot. Erre tekintettel sürgős intézkedésekre van szükség a befogadási feltételek javítása, a görög szigetekről a szárazföldre történő transzferek fokozása és a nyilatkozat hatálya alá tartozó visszaküldések növelése érdekében.

A biztos hangsúlyozta azt is, hogy a Földközi-tengeren kimentett emberek elosztására vonatkozó máltai megállapodás azt jelenti, hogy több tagállam is hajlandó részt venni a gyakorlati szolidaritási intézkedésekben. Reményét fejezte ki, hogy a legtöbb tagállam csatlakozik a túlterhelt migrációs frontországokra nehezedő nyomást enyhíteni célzó egyezményhez. Az EU minden korábbinál szorosabban együttműködik a tagállamokkal a migráció hatékonyabb kezelése, a külső határok megerősítése, az életmentés, az illegális érkezések számának csökkentése és a tényleges visszaküldések végrehajtása érdekében – tette hozzá.

A görög politikus elmondta: a kutatás-mentés terén tett erőfeszítések ellenére még mindig sokan veszítik életüket a tengeri átkelés során, ezért a bizottság továbbra is elkötelezett amellett, hogy együttműködjön a tagállamokkal és támogassa az emberek kimentését követő partraszállás megkönnyítését. A bizottság jelentésében arra ösztönzi a tagállamokat, hogy vegyenek részt a szolidaritási erőfeszítésekben, az ilyen intézkedések ugyanis ösztönzőleg hatnak a Földközi-tenger más részein jelentkező áramlások kezeléséhez – közölte.

Avramopulosz egyebek mellett elmondta azt is, hogy továbbra is szükség van a közös európai menekültügyi rendszer reformjára, egy erős és méltányos menekültügyi szabályozás alapjainak lefektetésére. Noha a bizottság minden szükséges javaslatot előterjesztett, a hatékony és fenntartható menekültügyi rendszer létrejöttéhez szükséges közös megközelítés továbbra is várat magára – emelte ki.

„Noha sok még a teendő és a helyzet továbbra is ingatag, sokkal jobban fel vagyunk készülve a migráció jelenlegi és jövőbeli kihívásainak kezelésére, mint 2015-ben voltunk” – tette hozzá az uniós biztos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.