Az Afrikai Unió két hónapot ad a hadseregnek, hogy átadja a hatalmat

Két hónapot ad az Afrikai Unió a szudáni hadseregnek, hogy civilekből álló kormánynak adja át a hatalmat – derül ki a szervezet szerdai közleményéből.

Forrás: MTI2019. 05. 01. 18:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kommünikéjében az unió mélységes sajnálattal nyugtázza, hogy az átmeneti katonai tanács az áprilisban szabott 15 napos határidőre nem adta át a civileknek az ország irányítását.

A hatvannapos határidő az utolsó haladék a szudáni katonaságnak, hogy félreálljon, és civileknek adja át az ország vezetését – írta a szervezet.

Az AU felhívja a figyelmet, hogy szankciós eszköztárának minden eszközét kész bevetni azok ellen, akik bármilyen módon fenyegetik a szudáni helyzet megoldását.

A közlemény méltatja ugyan a „fokozatos fejlődést”, hogy a hatalmat gyakorló hadsereg párbeszédet folytat a tiltakozó civilekkel az átmenet módozatairól. Az AU ezzel kapcsolatban a dialógus folytatását szorgalmazza, hogy mielőbb civil irányítású kormányzat állhasson fel Kartúmban.

Az unió felszólította a szudáni feleket, hogy tanúsítsanak maximális önmérsékletet, és tartózkodjanak minden olyan nyilatkozattól és lépéstől, amely veszélybe sodorhatja a kialakult krízis megoldására irányuló erőfeszítéseket.

A szudáni hadsereg áprilisban távolította el az ország éléről a Szudánt 30 éven át irányító Omar el-Besír államfőt. Az országot azóta az úgynevezett átmeneti katonai tanács irányítja. A hónapokon át Besír távozását követelő tiltakozók viszont nem elégedettek azzal, hogy az ország élére az általuk diktátornak tartott Besír helyett katonák kerülnek, és azt akarják, hogy a katonaság mondjon le a hatalomról, és civilek által irányított kormány vezesse Szudánt.

Besír eltávolításakor a katonák azt ígérték, hogy két éven belül választásokat tartanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.