Az algériai elnök a hónap végéig bejelenti lemondását

Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök még az április 28-ig tartó mandátumának lejárta előtt bejelenti lemondását – közölte hétfőn a politikai válság sújtotta észak-afrikai ország államfői hivatala.

2019. 04. 01. 19:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami APS hírügynökség által idézett közlemény szerint a húsz éve hatalmon lévő, 82 éves Buteflika fennmaradó hivatali ideje alatt még fontos intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy a lemondását követő átmeneti időszakra biztosítsa a hatóságok zavartalan működését.

A közlemény nem említette az államfő lemondásának pontos dátumát. Az észak-afrikai ország alkotmánya értelmében ez esetben Abdel-Kader Benszaláh, a felsőház elnöke veszi át az államfői teendőket 90 napra, amíg választásokat tudnak tartani.

A hétvégén Nureddin Bedui miniszterelnök vezetésével – aki a márciusban lemondott Ahmed Ujahja helyébe lépett – megalakult az ország ügyvivő kormánya. A kormányban az előző kormány hat tagja is helyet kapott, többek közt Ahmed Gáid Szaláh vezérkari főnök is, aki a múlt héten Buteflika alkotmányos úton történő felmentését szorgalmazta.

Hétfőn Algír belvárosában százak tüntettek az újonnan kinevezett ügyvivő kormány lemondását követelve. Egyelőre nem tudni, hogyan fog megvalósulni a hivatalos közleményben bejelentett átmeneti időszak.

A megromlott egészségű Buteflika korábban április végénél tovább akart hatalmon maradni, az utóbbi hetekben azonban ez ellen Algéria több városában tömegtüntetéseket tartottak.

Az észak-afrikai országot 1999 óta vezető államfő február 10-én bejelentette indulási szándékát az eredetileg április 18-ra kiírt elnökválasztáson. A tiltakozások hatására az elnök március elején visszalépett és elhalasztotta az elnökválasztást, valamint egyfajta kompromisszumos megoldást kínált az elégedetlenkedőknek. Ennek értelmében népszavazásra bocsátanának egy új alkotmányt, amelynek elfogadásáig Buteflika hivatalban maradna. Ez azonban olaj volt a tűzre, a tüntetések folytatódtak, és a tiltakozók immár egyhangúlag az elnök távozását követelik.

Az elnök mögül sorra hátráltak ki támogatói, köztük pártja, a kormányzó Nemzeti Felszabadítási Front.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.