Az algériai szakszervezetek nem támogatják az új miniszterelnök kormányalakítási törekvéseit

Tizenhárom algériai független szakszervezet nem hajlandó támogatni az újonnan kinevezett miniszterelnök, Núreddín Bedui kormányalakítási törekvéseit, mert az egész hatalmi elit távozását követelik.

Forrás: MTI2019. 03. 18. 12:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egy héttel ezelőtt miniszterelnökké kinevezett Bedui volt belügyminiszter vasárnap kezdte meg kormányalakítási tárgyalásait. Az APS állami hírügynökség akkori jelentése szerint az új kabinet képviselni akarja az egész társadalmat, és független szakértők is helyet kapnak benne. Elemzők szerint a hatalom így akarja lecsillapítani a tüntetőket, akik követelik Abdul-Azíz Buteflika államfő és belső körének lemondását.

„Nem tárgyalunk ezzel a rendszerrel, mi a néphez tartozunk, és a nép nemet mondott rá” – jelentette ki hétfőn Bualem Amora, az oktatási szakszervezeti szövetség egyik vezetője újságíróknak nyilatkozva.

Algéria 1999 óta hivatalban lévő államfője egy hete jelentette be, hogy bizonytalan időre elhalasztják az eredetileg áprilisra kitűzött elnökválasztást. Egyben új alkotmányt, valamint politikai és gazdasági reformokat ígért. A 82 éves politikus – annak hatására, hogy hetek óta tüntetnek az ötödik elnöki ciklusért való indulása ellen – egyúttal bejelentette visszalépését is.

Buteflika azonban az új alkotmány elfogadásáig hivatalban szándékozik maradni, ami azt jelenti, hogy hivatalban maradhat 2019 végéig vagy akár még tovább. Sok tüntető követeli, hogy mondjon le április 18-án, ugyanis eredetileg ezen a napon tartották volna meg az elnökválasztást.

Buteflika belső körét a Franciaországgal szembeni függetlenségi háború veteránjai, a hadsereg vezetői és a nagytőkések alkotják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.