Az amazóniai országok közötti találkozót készít elő a brazil és a chilei elnök

Az Amazonas-medencében fekvő országok vezetői közötti találkozót szervez Jair Bolsonaro brazil és Sebastián Pinera chilei elnök az erdőtüzek okozta helyzet kielemzése céljából – jelentette be a két államfő szerdai közös sajtótájékoztatóján Brazíliában.

Forrás: MTI2019. 08. 28. 17:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A találkozót szeptember 6-án, a kolumbiai-brazíliai-perui hármashatár közelében található Leticia kolumbiai városban tartanák az összes amazóniai ország – Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname – elnökének részvételével, Nicolás Maduro venezuelai elnök kivételével – mondta Bolsonaro.

A brazil államfő a sajtótájékoztatón megismételte azt a korábbi kijelentését, amely szerint Brazília elfogadja a hét legfejlettebb ipari ország (G7) 20 millió dolláros gyorssegélyét az amazonasi erdőtüzek megfékezésére, ha Emmanuel Macron francia elnök visszavonja „sértéseit” vele szemben, utalva azokra a megjegyzésekre, amelyekben – Bolsonaro szerint – őt például hazugnak nevezte, és kétségbe vonta Brazília szuverenitását az Amazonas fölött.

Bolsonaro szerdai kijelentése szerint a helyzetből hasznot húzni akaró Macron úgy akarta „beállítani magát a világ előtt, mint az egyetlen embert, aki érdekelt a környezetvédelemben”, ezenkívül – mint fogalmazott – igyekezett „minimalizálni” azt a szuverenitást, amellyel Brazília rendelkezik az amazóniai régió legnagyobb része felett. „Emellett megsértette a Brazil Köztársaság demokratikusan megválasztott elnökét” – tette hozzá.

A chilei elnök Macron javaslatával kapcsolatban úgy vélekedett: meg kell köszönni minden segítséget, amelyet a nemzetközi közösség tud nyújtani az erdőtüzekhez, de annak mindig a régióbeli országok szuverenitásának teljes tiszteletben tartásával kell történnie. „A szuverenitás az amazóniai országoké. Ezt mindig el kell ismerni, mivel ők az elsődlegesen érdekeltek az amazóniai életközösségek megvédésében és megőrzésében” – jelentette ki.

A francia köztársasági elnök a G7 biarritzi csúcstalálkozóján hétfőn jelentette be, hogy az országcsoport tagjai 20 millió dolláros (csaknem hatmilliárd forintnak megfelelő) azonnali segélyt nyújtanak az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére. A csúcstalálkozón részt vett Pinera is, aki végül innen érkezett Brazíliába, hogy Bolsonaróval egyeztessen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.