Az amerikai jegybank kamatot csökkentett

Az amerikai jegybank erőteljesen, 50 bázisponttal, 1,00-1,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatot kedden.

Forrás: MTI2020. 03. 03. 23:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kamatdöntés után ismertetett rövid Fed-közlemény szerint az irányadó kamat mérsékléséről egyhangú döntés született. A közlemény szerint „az amerikai gazdaság alapjai továbbra is erősek, de a koronavírus növekvő kockázatokat jelent a gazdasági aktivitásra”.

A Fed március 18-án tartja kétnapos kamatdöntő ülését, de már hétfőn találgatások láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a Fed korábban, akár már a héten rendkívüli kamatcsökkentést hajthat végre a koronavírus kedvezőtlen hatásainak az enyhítése céljából.

Mintegy fél órával a Fed kamatcsökkentésének bejelentése előtt fél százalékot meghaladó mínuszban indítottak a New York-i tőzsdék, majd a 16 órakor ismertetett kamatcsökkentés hatására szinte azonnal csaknem egy százalékos pluszba lendültek át a tőzsdemutatók.

Az indexek kezdeti lejtmenetét az a befektetői csalódottság váltotta ki, hogy a G7-ek pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek tőzsdenyitás előtt kiadott közös közleménye nem fogalmazott meg semmi konkrét intézkedést a koronavírus gazdaságot romboló hatásainak a mérséklése kapcsán.

A dokumentum aláírói csupán általánosságban fogalmaztak, jelezték, hogy készek bevetni minden fiskális eszközt, ha a koronavírus miatt romlana a globális gazdaság helyzete.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.