Az amerikai külügyminiszter nyugat-balkáni különmegbízottat nevezett ki

Matthew Palmer személyében nyugat-balkáni különmegbízottat nevezett ki – jelentette be pénteki közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Forrás: MTI2019. 08. 31. 12:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményében az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: Palmer, aki a minisztériumban az európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettes, különmegbízottként a Nyugat-Balkán országainak „békéje, stabilitása és felvirágzása érdekében” segíti az amerikai célkitűzéseket a térségben.

A tárcavezető hangsúlyozta: Matthew Palmer elsősorban a Nyugat-Balkán országainak a nyugati intézményrendszerekbe történő integrációjára összpontosítja majd a figyelmét.

A regényíróként is ismert Palmer évtizedek óta foglalkozik a térséggel, egyik regényét is ennek szentelte. A szarajevói farkas című thrillere a boszniai háború egyik legvéresebb eseményét, az 1995-ben elkövetett srebrenicai mészárlást örökíti meg.

Az új különmegbízott a jövő héten már részt is vesz a Szlovéniában rendezendő regionális konferencián, majd Brüsszelben a Nyugat-Balkánnal foglalkozó tanácskozáson.

A kinevezés kapcsán elemzők megjegyezték: az Egyesült Államok hagyományosan mindig támogatta a balkáni térség – a volt Jugoszlávia tagállamai és Albánia – integrációját az Európai Unióba és a NATO-ba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.