Az amerikai külügyminiszter utolsó pillanatban lemondta berlini látogatását

Halaszthatatlan teendők miatt lemondta keddre tervezett berlini látogatását Mike Pompeo amerikai külügyminiszter – közölte az Egyesült Államok berlini nagykövetségének szóvivője.

Forrás: MTI2019. 05. 07. 12:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pompeo késő délután találkozott volna Angela Merkel német kancellárral és Heiko Mass külügyminiszterrel. A felek az ukrajnai, a venezuelai, az iráni és a szíriai helyzetről, valamint az Oroszországhoz és Kínához fűződő viszonyukról tárgyaltak volna.

Az elmaradt találkozót a közeljövőben bepótolják – tette hozzá a szóvivő.

Heiko Maas német külügyminiszter korábban hangsúlyozta, hogy a nemzetközi problémákat csak az Egyesült Államokkal folytatott párbeszéddel lehet megoldani.

„Alapvető érdekünk, hogy szorosan együttműködjünk az amerikaiakkal a sürgető nemzetközi kérdésekben, és képviseljük az európai álláspontot” – mondta.

Berlin és Washington viszonya Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépése óta feszült. Az amerikai kormány egyebek között Németország alacsony védelmi kiadásait, kereskedelmimérleg-többletét, valamint az Északi Áramlat 2 német-orosz gázvezeték projektjét bírálta.

Pompeo februárban nem vett részt a müncheni biztonsági konferencián, holott abban az időszakban napokig Európában tartózkodott, s Lengyelországot, Szlovákiát, Magyarországot, Belgiumot és Izlandot is felkereste.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.