Az amerikai tüntetők előnyben, fehér gyerekek hátrányban

A Black Lives Matter tüntetések során számos fehér ember emelte fel a hangját a fekete bőrűeket érintő rasszizmus ellen. Néhányan azonban már túl messzire mentek, és azt kezdték el hirdetni, hogy a gyerekeknek kell bűnösnek érezniük magukat a fehér bőrszínük miatt. Ugyanez a kettős mérce pedig az egyetemeken is megtalálható, ahol például a diákok azt kérik, hogy a fekete bőrű egyetemisták kapjanak engedményeket, mert már maga a tanulás is nehéz nekik a jelenlegi helyzetben.

Forrás: V4NA hírügynökség2020. 06. 10. 13:05
A rally following the death in Minneapolis police custody of George Floyd, in Boston
A demonstrator reacts during a rally following the death in Minneapolis police custody of George Floyd, in Boston, Massachusetts, U.S., June 2, 2020. REUTERS/Brian Snyder TPX IMAGES OF THE DAY - RC2C1H9Q2383 Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon sok ellentétet és érdekes véleményt felszínre hozott a Black Lives Matter George Floyd halála miatti tüntetéssorozata. A CNN egyik műsorában a vendég, Tim Wise például arról beszélt, hogy a fehér bőrű gyerekeknek már egészen kis korban meg kell tanítani, hogy túl nagy kiváltságaik vannak. A kicsiknek azt is meg kell tanulniuk, hogy ők nem ártatlanok és nincs is joguk az ártatlansághoz, mert ez a fekete bőrűeknek sem jár. – írja a v4na.com

Wise a gondolatait Tamir Rice esetére építette fel, aki egy játékpisztollyal játszott a parkban, amikor a rendőrök lelőtték. Szerinte a fehér gyerekek mindennap így játszanak, mégsem kell a haláltól félniük.

Mindeközben egy érdekes petícióval rukkoltak elő a University of Washington fekete bőrű diákjai is, akik most azt követelik, hogy kapjanak engedményeket az egyetemen a vizsgákon, azaz jobb jegyeket a tanároktól. Mindezt azért, mert szerintük már a koronavírussal is meggyűlt a bajuk a nem elég jó egészségügyi ellátás miatt, most pedig állami erőszak irányul ellenük. Ilyen környezetben pedig szerintük nem elvárható az, hogy letegyék a vizsgáikat, hiszen éppen a jogaikért és a jövő generációjának a jogaiért harcolnak.

Van olyan egyetemi professzor, aki a kezdeményezés mögé állt. Arra külön levélsablonjuk van az oktatóknak, hogy kifejezzék támogatásukat az ügy iránt. Ebben az olvasható, hogy a tanár engedményeket tesz a fekete bőrű diákoknak az órán, mert sokaknak érzelmileg megterhelő a jelenlegi helyzet, többen pedig egyébként is a BLM tüntetések élvonalában vannak.

A közösségi médiában is nagy kört futott a petíció, az emberek nagy része azonban egyáltalán nem értett vele egyet. Sokak szerint azzal, hogy a diákok ilyen engedményeket kapnának a vizsgákon, sokkal kevesebbet érne a diplomájuk. Ráadásul a kezdeményezés éppen a fehér bőrű egyetemistákra nézve rasszista, mert rájuk nem vonatkoznának az engedmények.

Hasonlóan különleges bánásmódot kért egy diák a kaliforniai egyetemen (UCLA) is, ő azonban nem járt sikerrel. A professzor, Gordon Klein nem adta meg neki ezt, amiért most ő maga bűnhődik. A férfi már 1981 óta tanít az intézményben, most viszont az a panasz érte, hogy diszkriminálta a fekete bőrű diákot, ezért kényszerszabadságra küldték, az óráit pedig átadták másnak. Ráadásul a diákok petíciót is indítottak, amiben a professzor kirúgását kérik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.