Az amerikaiak szerint Juan Guaidó ellenzéki vezető lendületben van

Juan Guaidó, az Egyesült Államok által Venezuela ideiglenes államfőjeként elismert ellenzéki vezető lendületben van – állította John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap az ABC televízió politikai vitaműsorában.

Forrás: MTI2019. 03. 10. 22:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bolton igyekezett kisebbíteni annak jelentőségét, hogy a venezuelai hadsereg nem állt át Guaidó oldalára.

„Teljesen félreértelmezik a helyzetet azokban a sajtójelentésekben, amelyekben arról számolnak be, hogy a hadsereg nem állt át. A lényeg az, hogy nem gondolkodnak Guaidó, a nemzetgyűlés tagjai és az ellenzék letartóztatásán. Szerintem ennek egyik oka az, hogy Maduro attól fél, ha ilyen értelmű parancsot ad ki, a hadsereg nem engedelmeskedik neki” – fogalmazott Bolton.

A nemzetbiztonsági tanácsadó azt állította, hogy Juan Guaidó „elsöprő támogatást” élvez a hadsereg soraiban. Hozzátette: tudomása van arról, hogy „megszámlálhatatlanul sok az egyeztetés” a fiatal katonatisztek és a venezuelai nemzetgyűlés között. Guaidó a nemzetgyűlés elnöke.

Bolton mindazonáltal elhárította a műsorvezető a hivatalban lévő venezuelai elnök, Nicolás Maduro távozására vonatkozó kérdését. „Semmiben sem vagyok biztos, de azt gondolom, hogy Guaidó oldalán van az erő. Majd meglátjuk, mi történik” – szögezte le.

A nemzetbiztonsági tanácsadó ezúttal is bírálta Nicolás Madurót és rendszerét. „Egy csoport kleptokrata, aki lerabolta Venezuela olajgazdagságát” – fogalmazott.

Februárban a venezuelai elnök egy televíziós interjúban azt mondta Boltonról, hogy „szélsőséges és a hidegháború szakembere”, hozzátéve, hogy zavarják őt azok a tisztségviselők, akik a venezuelai válságra vonatkozó tanácsokkal látják el Donald Trump elnököt. Bolton erre az interjúra reagálva vasárnap azt mondta: „örül”, hogy Maduro őt név szerint kiemelte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.