Az arab koalíció támadást indított Jemen déli részén a lázadók ellen

A szaúdi vezetésű arab koalíció offenzívát indított a dél-jemeni ad-Dale tartományban a húszi lázadók állásai ellen – közölte a szaúd-arábiai tulajdonú al-Arabíja hírtelevízió szerdán.

Forrás: MTI2019. 05. 29. 17:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koalíció által kiadott közlemény hangsúlyozza, hogy a hadműveletet a nemzetközi joggal és a humanitárius szempontokkal összhangban hajtják végre, és minden intézkedést megtettek a civilek védelmének érdekében, felszólították a helyi lakosokat, hogy tartsák távol magukat a lázadók állásaitól.

„A hadművelet célja a húszi katonai erők gyengítése, és ezáltal a térség biztonságának és stabilitásának helyreállítása” – áll az al-Arabíja által idézett közleményben.

Kedd reggel a koalíció már több légicsapást hajtott végre a tartomány északi részén, megölt több húszi fegyverest, és megsemmisítette a felkelők néhány aknavetőjét, számos katonai járművét és két harckocsiját.

A dubaji székhelyű al-Hadasz hírtelevízió arról számolt be, hogy megölték a húszik egyik magas rangú katonai parancsnokát, Abdul-Iláh al-Mikdádot, több húszi fegyverest pedig foglyul ejtettek.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között.

Nemzetközi emberi jogi és humanitárius szervezetek többször felszólaltak a koalíció hadműveletei ellen, a légi csapásoknak az évek során ugyanis rengeteg civil, köztük sok gyerek is áldozatául esett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.