Az Arab Liga ezentúl havonta százmillió dollárral támogatja a Palesztin Hatóságot

A Palesztin Hatóságnak folyósítandó százmillió dolláros havi segélyről döntöttek az Arab Liga vasárnap Kairóban tartott külügyminiszteri konferenciáján.

Forrás: MTI2019. 04. 21. 23:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erről szóló közlemény a döntést a Palesztin Hatóságra nehezedő „politikai és pénzügyi nyomással” indokolja.

Az Arab Liga tagországainak külügyminiszterei közös közleményükben leszögezték azt is, hogy nem fogadnak el semmilyen olyan, a palesztinokat érintő határozatot, amely szembemegy a korábban ratifikált nemzetközi egyezményekkel. A külügyminiszterek felszólították a nemzetközi közösséget, szerezzen érvényt az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2334-es határozatának, amely elítéli Izrael telepespolitikáját.

A konferencián felszólalt Mahmúd Abbász palesztin elnök is, aki az arab összefogást sürgette.

Izrael februárban több mint 138 millió dollárt (mintegy negyvenmilliárd forintot) tartott vissza a Palesztin Hatóság számára beszedett vámjövedelmekből, mert az izraeli kormány szerint a ciszjordániai palesztin vezetés e pénzből az izraeliek által elkövetett merényletekben meghalt palesztinok családtagjainak is juttatott.

Az április 9-i választásokon újra többséget szerzett Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a választási kampányában azt ígérte, hogy ha folytathatja a kormányzást, akkor annektálni fogja a ciszjordániai zsidó telepeket. Netanjahu vasárnap kezdte meg a kormányalakítási tárgyalásokat.

Izrael Ciszjordániát – a Golán-fennsíkkal, a Gázai övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt – az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog értelmében ezek hivatalosan azóta sem részei Izrael államnak, hanem megszállt területek.

A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén tervezik létrehozni leendő államukat. Ciszjordániában jelenleg mintegy 400 ezer zsidó telepes és mintegy 2,5 millió palesztin él.

A zsidó telepek létrehozása a nemzetközi jog alapján nem jogszerű, ezért nemzetközi megítélésük is vitatott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.