Az ausztrál miniszterelnök tagadta, hogy a kormánynak köze lenne az ABC elleni hatósági akcióhoz

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök visszautasította, hogy a kormánynak köze lenne az ABC ausztrál műsorszolgáltató elleni hatósági akcióhoz, illetve az Annika Smethurst sydneyi újságíró otthonában végrehajtott razziához – jelentette a dpa hírügynökség csütörtökön.

Forrás: MTI2019. 06. 06. 10:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán házkutatást tartott az ausztrál szövetségi rendőrség Sydneyben az ABC nemzeti műsorszolgáltató társaságnál egy titkos katonai dokumentumokon alapuló 2017-es történet kiszivárogtatása miatt, amely szerint vizsgálat folyik ausztrál katonák által Afganisztánban elkövetett lehetséges háborús bűnök miatt.

A Sydney külterületén végrehajtott razzia egy nappal azt követően történt, hogy a rendőrség átkutatta Canberrában Annika Smethurst, a The Sunday Telegraph című sydneyi lap politikai szerkesztőjének otthonát. Ez a hatósági akció egy 2018-as cikk miatt történt, amely az ausztrál állampolgárok megfigyelésére vonatkozó kormányjavaslattal foglalkozott.

Az ABC által kiadott közlemény szerint néhány napja ez már a második kormányzati kiszivárogtatások ügyében történt országos rendőrségi művelet, amely kérdéseket vet fel a sajtószabadság tiszteletben tartásával kapcsolatban Ausztráliában.

David Anderson, a tévétársaság ügyvezető igazgatója „nagyon szokatlannak” minősítette az eljárást. Mint fogalmazott, ez nagyon súlyos fejlemény, amely jogos aggodalmakat kelt a sajtószabadsággal, valamint a nemzetbiztonsági és védelmi ügyek megfelelő társadalmi ellenőrzésével összefüggésben.

Az ausztrál szövetségi rendőrség tagadta, hogy a két razzia között bármiféle kapcsolat lenne. Ugyanakkor, ahogyan a dpa hírügynökség tudósítása megjegyzi, az ABC és Smethurst egyaránt kormányzati szervektől szerzett információkat használt fel.

„A kormány teljesen elkötelezett a sajtószabadság mellett” – mondta el a nemrégiben újraválasztott miniszterelnök szerdán. Hozzátette: „Teljesen valótlan bármiféle feltételezés, mely szerint ezek a razziák a kormány minisztereinek ösztökélésére történtek”.

Morrison elmondta továbbá, hogy a hatósági akciók „Ausztrália törvényeinek és a rendőrségi előírásoknak megfelelően zajlottak le, mely utóbbi a kormány minisztereitől függetlenül végzi a dolgát”.

Neil Gaughan, az ausztrál rendőrség helyettes vezetője csütörtökön elmondta: az ABC műsorszolgáltató társaságnál és Smethurst otthonában történt hatósági akciók „titkosított vagy szigorúan titkos források kezelésével kapcsolatban” történtek.

A tisztségviselő egy canberrai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rendőrségi műveletek nemzetbiztonsági információkkal kapcsolatosak: azzal, hogy hogyan kezelték azokat, illetve kiknek volt hozzáférésük. Gaughan hozzátette, hogy az információk súlyos fenyegetést jelenthetnek a nemzetbiztonságra.

A sajtótájékoztatón Gaughan visszautasította, hogy a kormánynak bármilyen szerepe lett volna a nyomozásban, valamint hangsúlyozta, hogy az ausztrál szövetségi rendőrség műveletei „mindenkor függetlenek és pártatlanok”. Aláhúzta, a műveletek alól „a társadalom semmilyen szektora nem mentesülhet”.

John Lyons, az ABC oknyomozó újságírással foglalkozó részlegének vezetője azonban szerdán arról beszélt: sosem látott még „ilyen kegyetlen támadást a média ellen, mint amilyen ez”.

A News Corp. Australia, a lap anyavállalata közleményében azt írta, a rajtaütés a kényelmetlen igazságokat feltáró újságírók elleni veszélyes megfélemlítési cselekedet.

A hatóságok egyik esetben sem vettek őrizetbe senkit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.