Az ebola elérte a kongói Goma városát

Az ebola elérte a kongói Goma városát, ahol vasárnap egy embernél már kimutatták a betegséget. A járvány terjedése miatt hétfőn az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megszólalt.

Forrás: MTI2019. 07. 15. 8:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vírus először jelent meg ebben a – Ruanda határán, a Kongói Demokratikus Köztársaság Észak-Kivu tartományában fekvő – városban azóta, hogy tavaly augusztus elején a járvány ismét felütötte a fejét az afrikai országban.

A megbetegedett férfi vasárnap reggel érkezett tizennyolc másik utassal egy autóbusszal az ugyanebben a tartományban lévő Butembóból, abból a városból, amelyet a legsúlyosabban érint a kór.

A férfin már hat nappal korábban megjelentek az első tünetek, vasárnap maga jelentkezett Gomában egy kezelő központban, ahol – miután kimutatták a vírust – azonnal értesítették az egészségügyi hatóságokat. A busz többi utasát is sikerült megtalálniuk, őket be is oltották.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban tavaly kitört ebolajárványnak eddig már több mint 1600 halálos áldozata van, és összesen mintegy 2500-en fertőződtek meg a betegséggel. A kór most először egy konfliktus sújtotta térségben szedi áldozatait, ahol mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért. A Mai-Mai nevű lázadó milícia fegyveresei például több kezelő központot is megtámadtak Butembóban. Ilyen körülmények között az egészségügyi dolgozók nem jutnak el a lakossághoz, hogy beoltsák őket.

Ahová mégis eljutnak, ott az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy a helyiek eleve bizalmatlanok a nyugati orvosokkal szemben, elterjedt az a tévhit, hogy az eddig beadott oltások okozzák valójában a betegséget. Ez abból is fakad, hogy sokan azután kapták meg az oltást, hogy már megfertőződtek, de még nem jelentkeztek rajtuk a tünetek.

A helyiek az egészségügyi hatóságokkal szembeni bizalmatlansága, valamint az erőszakos milíciák támadásai jelentősen megnehezíti a vírus elleni fellépést. A kongói egészségügyi minisztérium hétfői közlése szerint hétvégén ismeretlen elkövetők két egészségügyi dolgozót gyilkoltak meg Kongó keleti részén. Mindkét áldozat Észak-Kivu tartományban dolgozott, és december óta többször is kapott fenyegetést, egyiküket korábban már meg is támadták.

Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) igazgatója hétfőn felhívta a figyelmet arra, hogy a Kongót sújtó ebolajárvány sokkal tovább tarthat, sokkal több életét követelhet, és jóval több pénzbe kerülhet, ha az ENSZ tagállamai nem mozgósítanak több százmillió dollárt most.

Az ENSZ az eddigi legsúlyosabbnak nyilvánított kongói ebolajárvány kezelésére tanácskozást hívott össze. A világszervezet pénzügyi támogatást vár tagállamaitól, emellett Lowcock arra kérte az ENSZ tagállamait, hogy segítsenek véget vetni a térségben uralkodó erőszaknak.

A legújabb fejleményekkel kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója is megszólalt hétfőn; Tedros Adhanom-Ghebreyesus szerint a betegség megjelenése a kelet-kongói Gomában megváltoztathatja a vírus terjedésének ütemét. Tedros hozzátette: reméli, hogy az ebola nem terjed tovább a városban, mindazonáltal összehívja a WHO vészhelyzeti bizottságát, hogy döntsenek arról: szükséges-e nemzetközi vészhelyzetet hirdetni.

A WHO egy hónappal ezelőtt úgy határozott: nem hirdet nemzetközi vészhelyzetet a kongói járvány miatt, arra hivatkozva, hogy az túlságosan sok gazdasági kárt okozna, ugyanis az azzal járó utazási és kereskedelmi korlátozások komoly károkat okozhatnak a kongói gazdaságnak.

Az ebolát 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet. A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-15-ben Nyugat-Afrikában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.