Az egészségügyi „diktatúra” ellen tüntettek Európa-szerte

Demonstrációktól volt hangos tegnap Európa, a tüntetőknek elegük van a járványügyi lezárásokból.

Magyar Nemzet
2021. 03. 21. 12:57
null
London, 2021. március 20. Tüntetõk a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt tiltakoznak Londonban 2021. március 20-án. MTI/EPA-EFE/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüntetéshullám söpört végig tegnap Európán, elégedetlenkedők tízezrei vonultak utcára a koronavírus-járvány miatti állami szigor, lezárások elleni tiltakozás jegyében. Több ország is ezen a napon csavart megint a présen, válaszul a járvány futótűzként való terjedésére.

Tüntetők tiltakoznak plakátokkal a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt Stockholmban 2021. március 20-án
Fotó: MTI/AP/TT/Fredrik Sandberg

Németországban, Franciaországban, Ausztriában, Bulgáriában, Svájcban, Romániában, Szerbiában, Lengyelországban és Nagy-Britanniában különböző módon és temperamentummal hozták a hatóság tudomására, hogy elegük van az „egészségügyi diktatúrából”, az alkotmányos szabadságjogok korlátozásából.

A megmozdulások néhol durva összecsapásokhoz vezettek a rendfenntartó erőkkel.

A kántált szlogenek között bőven hallhatók voltak járványtagadó jelmondatok is: „Állítsátok meg a Corona-terrort!”, „A Covid csak beugratás” feliratú táblákat lehetett látni a demonstrálók kezében.

Tüntetők a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt tiltakoznak Londonban 2021. március 20-án
Fotó: MTI/EPA-EFE/Neil Hall

Az Egyesült Királyságban legalább harminchat embert vettek őrizetbe, s több rendőr is megsebesült a vesztegzár elleni londoni tüntetésen. Hasonlóan feszült volt a helyzet Manchesterben, de innen nem érkeztek hírek rendőri intézkedésekről. A hatóság megelőzőleg figyelmeztette a csoportosulni készülő embereket, hogy törvényt sértenek, hiába kampányolnak már egy ideje polgárjogi aktivisták, hogy a gyülekezési tilalom alól legyenek kivételek a járványintézkedések elleni tüntetések.

Rendőrök egy vízágyú mellett a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt tiltakozók tüntetésén a németországi Kasselben 2021. március 20-án
Fotó: MTI/AP/DPA/Swen Pfoertner

A németországi Kasselben is elszabadultak az indulatok. A Hessen tartományban fekvő nagyvárosban mintegy húszezren vettek részt a felvonuláson a tiltás ellenére, s a rendőrség egy idő után paprikaspray-t, gumibotot és vízágyút vetett be a tömeg szétoszlatására, miközben többeket letartóztattak. A tiltakozók jó része más előírást is megszegett, nem véve tudomást a maszkviselési és távolságtartási kötelezettségről – írja a Euronews hírtelevízió honlapja.

Finnországban sem múlt eseménytelenül a szombat. A rendőrség becslése szerint mintegy négyszázan gyűltek össze szoros csoportosulásban, maszk nélkül Helsinkiben, miután végigvonultak a parlament előtt. Más finnországi városban is voltak szórványos megmozdulások. Rendőrségi Twitter-bejegyzés szerint a demonstrációk békések voltak, a szokásos szabályszegéseken kívül nem történt atrocitás.

Tüntetők a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt tiltakoznak Bukarestben 2021. március 20-án
Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda

Bukarestben viszont több ezer oltásellenes, többnyire maszk nélküli tüntető ment ki az utcára trombitát fújva, a nemzeti zászlót lobogtatva, miközben olyanokat kiabáltak, hogy „Szüntessétek be az oltást!”, „Állítsátok meg a félelmet!”.

A tüntetés legfőbb támogatója a szélsőjobboldali AUR-párt volt.

Tüntetők tiltakoznak plakátokkal a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt Zágrábban 2021. március 20-án
Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat

Bécsben körülbelül ezren gyűltek össze a főpályaudvar előtt. Itt a rendőrök csupán megrótták azokat, akik nem viseltek maszkot, és túl közel voltak egymáshoz. Svájcban viszont ötezren tartottak néma felvonulást a Bázel melletti Liestalban. Az emberek arca itt sem volt nagyon eltakarva, s „Az oltás öl” feliratú transzparenseket tartottak a kezükben.

Holland rendőrök őrizetbe veszik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt tüntetők egyikét Amszterdamban 2021. március 20-án
Fotó: MTI/EPA-ANP/Jeroen Jumelet

Az elégedetlenség tegnapi hulláma Franciaországban egybe esett az immár harmadjára bevezetett vesztegzárral, amely az ország nagy részét érinti 21 millió emberrel, beleértve Párizst is. Várhatóan azonban más országrészekben is lesznek szigorítások, amint megtelnek a kórházak intenzív osztályai. Lengyelország viszont már a negyedik szükségállapotot éli át, ennek ellenére Varsóban megtartották a Szabadság menete nevű tiltakozó felvonulást.

Tüntetők a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt tiltakoznak Varsóban 2021. március 20-án
Fotó: MTI/EPA-PAP/Rafal Guz

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.