Az Egyesült Államok csak két oltással engedné be a külföldieket

A Biden-kormány csupán a teljes védettséget élvező turisták számára oldaná fel a beutazási tilalmat.

Forrás: Reuters2021. 08. 05. 12:52
null
Santa Clara, 2016. augusztus 31. A JetBlue amerikai diszkont légitársaság Fort Lauderdale-bõl indult járata landol a kubai Santa Clara repülõterén 2016. augusztus 31-én. Ötvenöt év után a JetBlue utasszállítója az elsõ kereskedelmi repülõ, amelynek a karibi szigetország volt az úti célja. (MTI/EPA/Alejandro Ernesto) Fotó: Alejandro Ernesto Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Biden-kormány egy olyan intézkedést készül bevezetni, amely alapján csak azokat a külföldi látogatókat engednék be az Egyesült Államokba, akik mindkét oltásukat megkapták – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek egy fehér házi tisztségviselő. A tervvel enyhíteni igyekeznének a jelenleg hatályos beutazási korlátozásokon, amelyek a világ nagy részét elzárják az Egyesült Államoktól.

– Az ország szeretne lazítani a szigorú utazási szabályain, hogy kedvezzen a turizmusnak, de még nem tudja feloldani a korlátozásait, mivel a delta variáns következtében világszerte egyre nőnek az esetszámok

– közölte a tisztségviselő. Hozzátette: a külföldi turistákra vonatkozó új rendszer csak akkor lépne életbe, ha az Egyesült Államok már készen állna arra, hogy megnyissa a határait.

Az Egyesült Államokban szerdán több mint 112 ezer napi új megbetegedést és 725 halálesetet rögzítettek. Az országban a pandémia kezdete óta összesen 35,4 millióan fertőződtek meg, és 615 ezren vesztették életüket a koronavírusban.

Kizárólag két oltással utazhatnának be a külföldiek az Egyesült Államokba
Fotó: Alejandro Ernesto / MTI/EPA

A Fehér Ház jelenleg megbeszéléseket folytat légitársaságokkal arról, hogyan tudnák végrehajtani a külföldi turisták belépésére vonatkozó intézkedést. Egyelőre az sem egyértelmű, a turisták mivel bizonyíthatnák a védettségüket, illetve, hogy az ország beengedné-e azokat, akiket az Egyesült Államokban nem engedélyezett vakcinával oltottak be. A megbeszélések eleinte csak a légi utazásra összpontosítottak, így még nem derült ki, hogy a szárazföldi útvonalon érkezőkre milyen szabályok lesznek érvényesek. Mexikó vagy Kanada felől jelenleg csak az a külföldi állampolgár lépheti át az Egyesült Államok határát, aki ott dolgozik.

Az ország jelenleg tiltja a beutazást az összes olyan külföldi állampolgárnak, aki a látogatását megelőző 14 napban Kínában, Indiában, Dél-Afrikában, Brazíliában, Iránban, Írországban, az Egyesült Királyságban vagy a schengeni térség huszonhat tagországának egyikében járt.

Donald Trump előző amerikai elnök fel akarta oldani a korlátozásokat az európai országokra vonatkozóan januárban, utódja, Joe Biden azonban elvetette ezt. A szabályokat sokan bírálják azért, mert az Egyesült Államok nem köti fertőzöttségi adatokhoz azt, hogy melyik ország kerül fel a beutazást tiltó listára – így ezen nem minden magasan fertőzött ország szerepel, ellentétben néhány olyan állammal, amelyek kordában tartják a koronavírust.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.