Az Egyesült Államok és Irán elengedett egy bebörtönzött iráni, illetve amerikai állampolgárt

Irán elengedett szombaton egy három éve fogva tartott, elítélt amerikai állampolgárt, cserébe az Egyesült Államok szabadon bocsátott egy bebörtönzött iráni állampolgárt – közölte Donald Trump amerikai elnök, illetve teheráni részről egy iráni tisztségviselő.

Forrás: MTI2019. 12. 07. 19:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház által kiadott közleményben az amerikai elnök bejelentette, hogy a kínai származású, amerikai állampolgárságú Xiyue Wang már úton van repülőgéppel az Egyesült Államok felé. Egy iráni tisztségviselő ugyanakkor azt közölte, hogy az Egyesült Államokban kiengedték a börtönből az iráni Masszúd Szoleimánit.

Trump nem tett említést a közleményben Szoleimáni elengedéséről, de megköszönte az amerikai érdekeket Teheránban képviselő svájci kormánynak, hogy közreműködött annak érdekében, hogy Wangot elengedjék.

Donald Trump szombaton Twitter-üzenetében köszönetet mondott az iráni kormánynak is „a nagyon igazságságos tárgyalásokért”. „Látják, mégiscsak meg tudunk egymással állapodni” – írta az amerikai elnök.

Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter még a hivatalos bejelentés előtt jelezte, hogy küszöbön áll egy fogolycsere Washington és Teherán között.

Az amerikai állampolgárságú Wang a Princeton Egyetemen végzős hallgatója, aki 2016-ban doktori disszertációjához végzett kutatómunkát Iránban, ahol azonban kémkedéssel vádolták meg, amit családja és az egyetem is cáfolt. 2017-ben a kémvád alapján 10 év börtönre ítélték.

Szoleimáni őssejtkutatással foglalkozó iráni tudós, akit 2018 októberében a chicagói repülőtéren tartóztattak le, mert állítólag biológiai anyagokat akart Iránba csempészni a teheráni atomprogram miatt elrendelt amerikai szankciók megsértésével.

Mindkét ország a másiknak több állampolgárát tartja fogva, és kölcsönösen követelik szabadon bocsátásukat. Washington és Teherán között nőtt a feszültség, mióta Donald Trump tavaly felmondta az Iránnal annak atomprogramjáról 2015-ben kötött hathatalmi megállapodást, és visszaállította az ellene elrendelt büntetőintézkedéseket, amelyek súlyos csapást mértek az iráni gazdaságra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.