Az Egyesült Államok Európa más részeiről helyezhet át csapatokat Lengyelországba

Az Egyesült Államok valószínűleg nem új kontingenseket küldene, hanem Európa más részeiről helyezne át csapatokat Lengyelországba – közölte Donald Trump amerikai elnök lengyel hivatali partnerével, Andrzej Dudával tartott hétfői találkozóján New Yorkban.

2019. 09. 24. 6:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trump szerint a nap folyamán aláírt, újabb lengyelországi amerikai bázisról szóló nyilatkozat értelmében a lengyel fél fog gondoskodni az amerikai katonák elszállásolására szolgáló létesítményekről.

„Aláírjuk a védelmi együttműködés kiterjesztéséről szóló közös nyilatkozatunkat. (...) Már évek óta fontolgatjuk ezt, de most végre megtörténik” – hangsúlyozta Trump újságíróknak nyilatkozva. „Legvalószínűbb, hogy Európa más térségeiből vezényeljük át a katonákat, s nem új kontingenst küldünk” – tette hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva Trump leszögezte, hogy nem Oroszország fenyegetése miatt kerül sor a lengyelországi csapaterősítésre.

Trump és Duda egy júniusi nyilatkozatának értelmében ezer katonával megemelik a Lengyelországba 2017-ben állandó rotációs jelleggel telepített, jelenleg 4500 fős amerikai alakulat létszámát. Az amerikai hadosztály-parancsnokság létesítése mellett a dokumentum az MQ-9 típusú, felderítő-csapásmérő, pilóta nélküli repülőgépekből álló század telepítéséről, továbbá egy szállítási légibázis, valamint az amerikai haderőt támogató infrastruktúra létesítéséről is szól.

Az amerikai elnök beszélt arról is, hogy Lengyelország megfelel a vízummentesség követelményeinek, továbbá közölte, hogy „meglehetősen hamar” új időpontot határoz meg a szeptember elejére tervezett, de elhalasztott varsói látogatásához. Mint mondta, Washington és Varsó most egy megállapodáson fáradozik, amely lehetővé tenné a lengyel állampolgároknak a vízummentes beutazás lehetőségét az Egyesült Államokba.

Az amerikai elnök szólt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott, belpolitikai vitát kavart telefonbeszélgetéséről is. Trump ismételten cáfolta, hogy nyomást gyakorolt volna ukrán hivatali partnerére a pénzügyi támogatások felfüggesztésének kilátásba helyezésével avégett, hogy Zelenszkij indítson vizsgálatot egyik fő politikai ellenfele, Joe Biden volt demokrata párti amerikai alelnök és fia ügyében.

Mint mondta, fontolgatja a július 25-i beszélgetés leiratának közzétételét, de attól tart, ez precedenst teremtene a külföldi vezetőkkel folytatott elnöki telefonbeszélgetéseket illetően. Újságírói kérdésre felelve annyit válaszolt: „Lehet, hogy megteszem”.

Az amerikai sajtó korábbi beszámolói szerint Joe Biden – aki 2009 és 2017 között Barack Obama alelnöke volt – 2014-ben támogatta Viktor Janukovics akkori oroszbarát ukrán elnök megbuktatását, és az új elnöknek, Petro Porosenkónak katonai támogatást ígért, de cserébe azt követelte, hogy az ő Hunter nevű fiát tegyék meg az ukrán gázipari cég igazgatótanácsa tagjának. Ez meg is történt.

A The Washington Post és a The New York Times című amerikai napilapok jelentése nyomán pénteken demokrata párti törvényhozók vizsgálatot sürgettek annak kiderítésére, hogy vajon Trump és ügyvédje nyomást gyakorolt-e az ukrán kormányra annak érdekében, hogy a 2020-as amerikai elnökválasztás idején hozzon nyilvánosságra kompromittáló dolgokat a választási vetélytársáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.