Az Egyesült Államok légicsapást hajtott végre Irakban és Szíriában

Az Egyesült Államok vasárnap „védelmi jellegű” légicsapást hajtott végre Irakban és Szíriában a Kataib Hezbollah síita milícia öt létesítménye ellen – közölte Jonathan Hoffman, a Pentagon szóvivője.

Forrás: MTI2019. 12. 29. 23:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irakban három, Szíriában pedig két létesítményre mértek csapást válaszul a Kataib Hezbollah támadásaira iraki támaszpontok ellen, amelyeket az Inherent Resolve fedőnevű hadművelet keretében tevékenykedő szövetséges erők is használnak.

Az amerikai védelmi tárca illetékese leszögezte: a nagy pontossággal végrehajtott légicsapások csökkentik az Iránnal szövetséges fegyveres csoport csapásmérő képességét az amerikai vezetésű műveletben részt vevők erők ellen. Hozzátette: a bombázott célpontok között fegyverraktárak és parancsnoki irányító központok is voltak.

Az al-Arabíja pánarab hírtelevízió szerint a síita milícia öt tagja életét vesztette, tizennégy pedig megsebesült a szíriai határon található al-Káim városának térségében található létesítmények bombázásakor. A légicsapásokat feltehetően drónokkal hajtották végre.

Pénteken az amerikai hadsereg egyik szerződéses polgári alvállalkozóját megölték egy rakétatámadásban a Kirkuk melletti katonai bázison. Négy amerikai katona és az iraki biztonsági erők két tagja megsebesült. Egy amerikai tisztségviselő akkor azt mondta, hogy az Egyesült Államok vizsgálja, hogy a Kataib Hezbollahnak köze van-e az esethez.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter december elején a Teheránnal szövetséges milíciákat vádolta meg a támaszpontok elleni támadásokkal. A tárcavezető figyelmeztette Iránt és iraki szövetségeseit, hogy az Egyesült Államok határozott választ fog adni, ha baja esne az amerikai csapatoknak vagy szövetségeseiknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.