Az Egyesült Államok szerint az iráni rakétaprogram destabilizálja a Közel-Keletet

Egy fegyverzetellenőrzésért felelős magas rangú amerikai tisztségviselő szerint Irán rakétaprogramja destabilizálja a Közel-Keletet, és növeli egy regionális fegyverkezési verseny kockázatát azáltal, hogy Irán ilyen fegyverekkel lát el libanoni és jemeni fegyveres csoportokat.

Forrás: MTI2019. 03. 19. 21:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok kivonul a 2015-ben Iránnal kötött többhatalmi megállapodásból, arra hivatkozott, hogy az egyezmény nem tudta megfékezni Irán rakétaprogramját vagy gátat szabni Irán térségbeli beavatkozásainak.

Az Egyesült Államok azzal vádolta meg Iránt, hogy szembeszegül az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy határozatával azzal, hogy december óta végrehajtott egy ballisztikusrakéta-kísérletet és két műhold-kísérletet.

„Az iráni rakétaprogram jelentősen hozzájárul a régió destabilizálódásához és a feszültség fokozódásához, valamint növeli egy regionális fegyverkezési verseny kockázatát” – mondta Yleem Poblete, az amerikai külügyminisztérium fegyverzetellenőrzésért felelős tisztségviselője a genfi leszerelési értekezleten.

Iránnak mihamarabb be kell szüntetnie minden, nukleáris fegyver hordozására alkalmas ballisztikus rakétákhoz kapcsolódó tevékenységét. Emellett Iránnak fel kell hagynia a rakéták és a rakéta-technológia terjesztésével a terrorszervezetek és egyéb nem-állami szereplők felé – hangsúlyozta Poblete. Az amerikai tisztviselő bírálta Iránt a jemeni húszik és a Hezbollah nevű libanoni síita csoport támogatása miatt.

Az értekezleten egy iráni diplomata visszautasította Poblete észrevételeit, „ szakmaiatlannak, hamisnak, jelentéktelennek és szánalmasnak” minősítve azokat. A diplomata azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy szabotálni próbálja a genfi megbeszéléseket.

Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában jelentette be, hogy az Egyesült Államok kivonul az Iránnal kötött 2015-ös megállapodásból, amely garantálni hivatott, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgáljon, cserébe pedig feloldják az Irán elleni nemzetközi szankciókat. Ezt követően az Egyesült Államok ismét szankciókat léptetett életbe Irán ellen. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Irán betartja a megállapodást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.