Az eljárással a republikánusok nyerhetnek

A jövőre esedékes elnökválasztási kampányban a demokratáknak fog jobban fájni az impeachment eljárás, nem pedig a kormányzó republikánusoknak.

Buzna Viktor
2019. 12. 20. 6:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövőre esedékes elnökválasztási kampányban a demokratáknak fog jobban fájni az impeachment eljárás, nem pedig a kormányzó republikánusoknak – értékelte lapunknak az amerikai belpolitikai harcokat Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa.

Az Amerikai Tanulmányok Kutatóintézetének vezetője szerint a Trump elnök ellen indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás nemcsak a Republikánus Pártban, de szavazótáborukon belül is egységesítő hatású.

Ezt jelzi, hogy az impeachment szavazásának napján ötmillió dollár kampánytámogatás gyűlt össze, a felmérések pedig azt mutatják, hogy az elnökválasztáson stratégiai fontosságú, úgynevezett billegő körzetekben volt különösen népszerűtlen az ellenzék által erőltetett eljárás.

– Trump jól kihasználja a helyzetet – folytatta a szakértő, hozzátéve: populista elemeket sem nélkülöző ellentámadásában Trump azt hangsúlyozza, hogy felhatalmazással nem rendelkező technokraták, az elit tagjai, semmibe véve a nép döntését, 2016 óta próbálják elmozdítani pozíciójából.

Kérdésünkre Csizmazia Gábor elmondta, az impeachment eljárásnak nincs szigorú határideje, ezért összemosódik az elnökválasztási kampánnyal. Kulcskérdés, hogy 2020-ban a választók Trump és demokrata kihívói, Joe Biden, Elizabeth Warren és Bernie Sanders karakteréről vagy programjáról hoznak ítéletet.

Trumpnak a programok vitája lenne kedvezőbb, továbbra is megosztó karaktere olyan agresszív retorikával jár, amit feltehetően nem állnának demokrata kihívói.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.