Az ellenzéki pártok nem a pártelnököt küldték az osztrák kancellárhoz tárgyalni

Az osztrák ellenzéki pártok többsége nem a pártelnököt, hanem kisebb rangú politikust küldött arra a csütörtök délutáni találkozóra, amelyre Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke hívta meg a pártvezetőket a belpolitikai válság megvitatására.

Forrás: MTI2019. 05. 23. 17:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) – arra hivatkozva, hogy Pamela Rendi-Wagner pártelnök, frakcióvezető már két „tartalmatlan látszattárgyalást” folytatott a kancellárral – Jörg Leichtfried frakcióvezető-helyettest, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) Walter Rosenkranz frakcióvezetőt, a Most (Jetzt) párt pedig egy parlamenti képviselőjét, Peter Pilzet delegálta a tárgyalásra. Egyedül a liberális Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) – amely elutasítja a Kurz elleni bizalmatlansági indítványt – küldte a pártelnökét, Beate Meinl-Reisingert a kancellárhoz.

Mindamellett ezek a lépések nem feltétlenül utalnak arra, hogy az SPÖ hétfőn a parlamentben megszavazza a Most által benyújtott bizalmatlansági indítványt – írta az APA osztrák hírügynökség. A szociáldemokraták és a szabadságpárt röviddel a hétfői rendkívüli parlamenti ülés előtt döntik csak el, hogyan járjanak el az indítvány ügyében.

Az ÖVP cáfolta azokat a találgatásokat, hogy a bizalmi szavazást esetleg két nappal elhalasztanák. Ez esetben Kurz ugyanis még kancellárként vehetne részt a keddi EU-csúcson, ami bukása esetén nem lenne lehetséges. A frakciószóvivő azt mondta, hogy az ÖVP még sohasem akadályozott meg rendkívüli parlamenti ülést, és ezt most sem fogja tenni.

Kurz bejelentette, hogy csütörtökön délután sajtónyilatkozatban értékeli a délutáni tárgyalást.

A vasárnapi európai parlamenti választás megfigyelők szerint még módosíthat némileg a belpolitikai hangulaton. Van der Bellen államfő csütörtökön ismét párbeszédre szólította fel a pártokat, és több politikus és vezető tisztségviselő is arra figyelmeztetett, hogy Kurz leváltása esetén országos válság alakulhat ki. Johannes Hahn, a néppárt által jelölt európai biztos szerint a bizalmatlansági indítvány elfogadása meggyengítené az osztrák érdekérvényesítő képességet az EU-ban. Harald Mahrer, a Gazdasági Kamara és a Gazdasági Szövetség elnöke, valamint Franz Fischler korábbi EU-biztos, az Alpbach Európai Fórum elnöke is Kurz maradása mellett szállt síkra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.