Az elnöktől kérnek védelmet a kolumbiai indiánok

Forrás: MTI2019. 08. 22. 8:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyenesen a kolumbiai elnökhöz fordultak az ország délnyugati részén az indián közösségek, hogy védelmet kapjanak az egykori gerillákkal együttműködő kábítószer-kereskedők gyilkosságaival szemben.

„Humanitárius válsággal nézünk szembe, katasztrofális helyzetben vagyunk, valóságos népirtás folyik indiánok, afrokolumbiaiak és földművesek ellen” – húzta meg a vészharangot szerdán egy sajtóértekezleten Geovanny Yule, a helyi indián közösség szóvivője.

A kolumbiai kormány kedden bejelentette, hogy további 450 katonát küld a térségbe, amely az utóbbi időben fegyveres csoportok közötti harcok és gyilkosságok helyszíne volt. Az indiánok azt kérték: Iván Duque államfő személyesen keresse fel Cauca megyét, hogy saját szemével tekinthesse át a helyzetet, s hogy a kormány megfelelő gazdasági programra tegyen javaslatot.

Az indián közösség kedvezően fogadta a fegyveres erők gyarapítását, felhívta azonban a figyelmet: az igazi megoldás a szociális problémák orvoslása és a befektetések növelése lenne.

A helyi lakosság életét nem csupán a drogkereskedő bandák keserítik meg, hanem a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) egykori, le nem szerelt gerilláinak a garázdálkodásai is. Miután a kormány és a FARC között 2016 novemberében kötött béke több évtizedes konfliktusnak vetett véget, számos korábbi harcos nem tette le a fegyvert, hanem bűnszervezetekhez szegődött.

Egy nemrégiben napvilágot látott katonai hírszerzési jelentés szerint – bár a FARC csaknem 13 ezer tagja, beleértve több mint 6 ezer harcosát beszolgáltatta fegyverét megsemmisítésre – 31 „disszidens” FARC-csoport van, amely kokacserje-termesztő régiókban és illegális aranybányászathoz köthető területeken tevékenykedik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.