Az elnökválasztás előtt érkezhet az amerikai vakcina

Az oltóanyag bejelentésének híre kisebb hisztériát váltott ki a Demokrata Párt politikusaiból.

2020. 09. 03. 17:05
-
Sydney, 2020. augusztus 19. Vegyész analitikus dolgozik az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székházában, Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. Fotó: Dan Himbrechts Forrás: MTI/AAP/Dan Himbrechts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra utasította az amerikai államok egészségügyi hatóságait az országos járványügyi hivatal, hogy készüljenek fel arra:

akár már október végén lehetőségük lesz az amerikai gyártású koronavírus-vakcina szétosztására a magas kockázatú csoportok körében.

A The New York Times által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a járványügyi hatóság (CDC) egy, legfeljebb kettő vakcinát tervez limitált mennyiségben a piacra dobni október végéig. Az oltóanyag ingyenes lenne az olyan magas kockázatú munkakörökben tevékenykedő csoportok számára, mint például az egészségügyi dolgozók vagy az idősotthonok dolgozói, illetve lakói. A Reuters a CDC-re hivatkozva arról írt, a járványügyi hatóság már most küldött előzetes iránymutatásokat az államoknak a vakcina terjesztésére vonatkozóan, de a továbbiakban is szorgalmasan dolgoznak a vakcinaelosztási mechanizmus tökéletesítése érdekében. Mint arról a világon elsőként bejegyzett orosz oltóanyag kapcsán a Magyar Nemzet is beszámolt, az Egyesült Államokban egyszerre több vakcinafejlesztési projekt is fut egymás mellett, ezek közül azonban a legsikeresebbnek a massachusettsi Moderna biotechnológiai cég tekinthető, amellyel az amerikai kormányzat múlt hónapban százmillió adag kísérleti vakcina megvásárlásáról állapodott meg.

Nem több, mint kampányfogás?

A globális vakcinaverseny azonban, úgy tűnik, eltörpül a november 3-án esedékes amerikai elnökválasztást megelőző kampányharchoz képest:

a járványügyi hatóság bejelentése kisebb hisztériát váltott ki a Demokrata Párt politikusaiból, a CDC bejelentését pedig az elnökválasztásba való beavatkozásnak minősítették, illetve azzal is megvádolták a szervezetet, hogy meghajolt a Republikánus Párt politikai befolyása előtt.

A liberális The New York Times mindenesetre a választások előttre időzített oltóanyagot Donald Trump amerikai elnök kampánystábjának „Szent Gráljaként” jellemezte. Sok egészségügyi szakember is felháborodásának adott hangot a járványhelyzet politikai kiaknázása miatt. Saskia Popescu arizonai epidemiológus például a Times című lapnak úgy fogalmazott: a CDC bejelentésében nehéz nem észrevenni a választások előtti vakcina mögötti nyomást. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakcióvezetője úgy fogalmazott:

a CDC alávetette magát a Trump-adminisztráció politikai befolyásának.

Megalapozott eredmények

A kritikákra válaszul egyébként a Fehér Ház első számú járványügyi tanácsadója is megszólalt. Anthony Fauci, az MSNBC című csatornának nyilatkozva elmondta, biztos abban, hogy számos más ország is sikerrel jár a vakcinafejlesztésben, de meglehetősen optimista azzal kapcsolatban, hogy az amerikai oltóanyag is már idén elérhető lesz az állampolgárok számára. Elmondta azt is, hogy novemberre már az is világos lesz a klinikai teszteléseknek köszönhetően, hogy melyik a leghatásosabb és legbiztonságosabb vakcina az Egyesült Államokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.