Az ENSZ a fiatalkorú migránsok jobb védelmét követeli Athéntól

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) vasárnap a fiatalkorú migránsok jobb védelmét követelte Athéntól a leszboszi menekülttáborban hétvégén történt halálos incidenst követően.

Forrás: MTI2019. 08. 26. 10:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az UNHCR szerint a görög kormánynak „haladéktalanul intézkednie kell és biztonságos helyre szállítania a gyermekeket”.

Szombat este a móriai menekültközpontban egy 15 éves afgán menedékkérő késsel támadt rá a táborban élő hasonló korú fiatalokra. Egyet megölt, másik két fiatalt pedig megsebesített, egyiküket életveszélyesen. A görög hatóságok egyelőre nem tudtak fényt deríteni a halálos kimenetelű késelés indítékára.

„Mória nem olyan gyerekeknek való hely, akik egyedül vannak, és hazájukban vagy menekülésük közben megrázó dolgokat éltek meg” – mondta Philippe Leclerc, az UNHCR szóvivője. Hozzátette: a gyermekeknek különleges gondozásra van szükségük igényeiknek megfelelően kialakított szálláshelyeken.

A befogadóközpontok Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein reménytelenül túlzsúfoltak. Az égei-tengeri szigeteken jelenleg csaknem 21 ezer illegális bevándorló tartózkodik az állami befogadóközpontokban és a civilszervezetek biztosította szálláshelyeken. Csak a móriai menekülttáborban 8500 menedékkérő él, pedig a létesítményt 3100 férőhelyesre tervezték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.