Az ENSZ az elesett békefenntartók emléke előtt tisztelgett

A világszervezet tisztelettel adózott pénteken az elesett békefenntartók előtt egy ünnepélyes ceremóniával, amelyet a közelgő ENSZ Békefenntartók nemzetközi napja alkalmából tartottak.

Forrás: MTI2019. 05. 25. 9:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

António Guterres ENSZ-főtitkár koszorút helyezett el a világszervezet New York-i székhelyén található emlékműnél, amelyet a békéért életüket adók tiszteletére emeltek.

„A több mint százhúsz országból származó békefenntartóink szolgálata és áldozathozatala, bátorsága és együttérzése képviselik a legjobbat az ENSZ-ben” – jelentette ki Guterres a megemlékezésen.

„Több mint egymillió nő és férfi szolgált az ENSZ kék zászlaja alatt. Túlnyomó többségük hazatért országába és a szeretteihez. Ma azok emléke előtt tisztelgünk, akik nem” – folytatta az ENSZ-főtitkár.

Több mint 3800 katonai, rendőri és civil békefenntartó vesztette életét mióta az ENSZ jelenlegi 72 békefenntartó missziójából elindította az elsőt 1948-ban. Tavaly a világ 36 országából származó 98 kéksisakos halt meg – mondta.

„Ez akkor is elfogadhatatlan, ha egy évtizede nem volt ilyen alacsony az áldozatok száma” – tette hozzá.

Guterres hangsúlyozta: ezek a békefenntartók életüket adták mások védelmében, és hogy esélyt adjanak háború tépázta államoknak a békére és reménységre.

Az ENSZ-diplomata megjegyezte, hogy a kéksisakosok komoly veszélyeknek vannak kitéve: a járőreik és létesítményeik elleni támadások túl gyakorivá váltak, de a betegségek és balesetek is súlyos veszteséget okoznak.

Guterres a legveszélyesebb ENSZ-missziók között említette a Maliban, Dél-Szudánban, Libanonban, Közép-afrikai Köztársaságban, Kongói Demokratikus Köztársaságban működőket. Megfogadta, minden tőle telhetőt megtesz a békefenntartók biztonságának szavatolása érdekében.

„A békefenntartóinknak jobb kiképzés és felszerelés kell, mandátumuknak pedig a valóságot kell tükröznie megfelelő támogatással, ami a forrásokat és a politikai akaratot illeti. Biztosítanunk kell azt is, hogy a kéksisakosok elleni támadások elkövetőit azonosítsák és felelősségre vonják” – fűzte hozzá Guterres.

Az ENSZ Békefenntartók nemzetközi napját 2003 óta minden év május 29-én tartják.

Az emléknap célja, hogy tisztelettel adózzon a világszervezet békefenntartó műveleteiben szolgálók előtt, s megemlékezzen azokról, akik életüket vesztették a béke ügyéért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.